Doi din cei 29 nu s-au lasat racolati [1]

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda si deputatul PNL Dragos Ujeniuc au mers, ieri, la sediul CNSAS, unde si-au vazut dosarele de Securitate

. Potrivit unor informatii aparute in presa, cei doi figureaza pe lista celor 29 de politicieni ale caror dosare au fost desecretizate de SRI. Cei doi au declarat ca au avut numai dosare de urmariti si ca au refuzat colaborarea cu Securitatea, desi "s-a incercat racolarea" lor.

Dupa audierea de ieri, senatorul UDMR a aflat ca are cinci dosare de Securitate, din care doua sunt de retea - acestea au aparut "pentru ca s-a incercat racolarea, ceea ce nu s-a reusit", a explicat Frunda la iesirea din sediul CNSAS. El a povestit ca Securitatea a incercat sa-l exmatriculeze din facultate si apoi sa-l racoleze, dar a refuzat colaborarea, astfel ca singurele documente pe care le-a semnat au fost declaratiile in acest sens.

"Nu am niciun angajament, nu am nicio nota informativa scrisa despre absolut nimeni, niciodata. Nu am niciun nume de cod, s-au folosit cinci pseudonime cand se scriau rapoartele despre mine si lipsesc unele declaratii pe care le-am dat. Lipsesc unele documente din perioada cand eram avocat, cand s-au facut presiuni asupra mea, cand aparam martori ai lui Iehova si persoane acuzate de avorturi", a declarat Frunda. El considera ca publicarea listei cu politicieni verificati de CNSAS nu poate fi decat o incercare de "compromitere sociala si politica" a UDMR. "Am vorbit cu colegii mei. Din lista celor 29, noua suntem udemeristi, niciunul nu a fost informator al Securitatii, din discutiile pe care le-am avut", si-a argumentat senatorul suspiciunile.

Desi a stat mai mult decat Frunda in sediul CNSAS, liberalul Dragos Ujeniuc nu a putut afla daca vreunul dintre apropiatii sai "l-a turnat" la Securitate. Deputatul PNL a refuzat si el colaborarea cu Securitatea atunci cand i s-a propus acest lucru, astfel ca acum i-a acuzat pe cei care incearca sa-si gaseasca scuze pentru slabiciunea demonstrata in trecut.


Publicat de : Dana Carabelea
Data publicării: 16 Aug 2006 - 05:25
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=20210&titlu=Doi_din_cei_29_nu_s_au_lasat_racolati