4.000 miliarde lei pentru proiectele Iasiului, blocate de liberali [1]


Primarul Iasiului, Gheorghe Nichita, are probleme cu liberalii, acestia punandu-i "bete" in roate pentru a contracta un imprumut de 4

.000 miliarde lei (128 milioane euro) pentru finantarea proiectelor orasului. Potrivit A.M. Press, se pare ca liberalii propun chiar organizarea unui referendum pe aceasta tema. Deputatul Cristian Adomnitei crede ca intentia primarului, de a contracta de la banci cele 4.000 miliarde lei, va bloca in urmatorii ani accesul municipalitatii la fondurile structurale puse la dispozitie de Uniunea Europeana. "Suma pe care primarul doreste sa o imprumute este foarte mare, ea reprezentand bugetul municipiului Iasi pe un an, plus inca o treime.
Potrivit studiului realizat de specialisti in legatura cu acest imprumut, in perioada 2009-2010, gradul de indatorare al Primariei va atinge valoarea de 20%, procent care nu va putea fi suportat de populatie", a precizat Adomnitei, adaugand ca nu s-ar mai putea asigura cofinantarea proiectelor care urmeaza sa fie realizate cu fonduri UE. Lui Gheorghe Nichita i s-a solicitat sa prezinte, mai intai, o strategie pe termen lung de dezvoltare a orasului, aratand care sunt prioritatile in urmatoarea perioada. Mai mult decat atat, Primaria va trebui sa consulte toti locuitorii privitor la acest imprumut, avand in vedere ca se va derula pe o perioada de 20 de ani.
Propunerea primarului Gheorghe Nichita privind contractarea creditului de 4.000 miliarde lei urmeaza sa fie luata in discutie, astazi, in sedinta Consiliului Local. Imprumutul ar fi necesar pentru finantarea principalelor proiecte de dezvoltare a Iasiului, printre care si reabilitarea si modernizarea caii de rulare a tramvaielor, reparatia strazilor, construirea de locuinte sociale, realizarea pasajului rutier si pietonal care sa faca legatura intre cartierele Dacia si Alexandru cel Bun si Pacurari-Copou, dar si implementarea sistemului informatic integrat al Primariei.


Publicat de : Ionela Neagu / ionel
Data publicării: 30 Oct 2006 - 05:39
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=21773&titlu=4_000_miliarde_lei_pentru_proiectele_Iasiului__blocate_de_liberali