Reprezentantul rromilor in Parlament: Basescu nu poate fi condamnat pentru o discutie privata [1]

Presedintele Comisiei pentru minoritati din Camera Deputatilor, Nicolae Paun, declara ca, in calitate de reprezentant al etniei rrome in Parlament, nu poate condamna faptul ca presedintele Traian Basescu a folosit apelativul “tiganca imputita” intr-o discutie privata cu sotia sa

.

Intr-un comunicat remis, miercuri, agentiei MEDIAFAX, Nicolae Paun sustine ca atitudinea presedintelui Romaniei in dialog cu ziarista Antenei 1 este “problema personala a presedintelui”.

Referindu-se la faptul ca presedintele Romaniei, intr-o discutie privata, intr-un loc privat, a spus despre ziarista respectiva ca este “tiganca imputita”, reprezentantul etniei rrome arata ca Traian Basescu “a facut o afirmatie intr-un cadru privat, intr-o discutie cu sotia domniei sale, in masina personala, prin urmare, nu este vorba de o afirmatie intr-un mod public cu o anumita incarcatura rasiala si dispret fata de comunitatile de rromi”.

Paun adauga ca majoritatea cetatenilor romani folosesc apelativul “tigan” in sens peiorativ atunci cind sunt nervosi, iar multi dintre ei folosesc acest apelativ si in mod public.

“In calitate de deputat, reprezentant al etniei rromilor in Parlamentul Romaniei nu pot condamna afirmatia presedintelui Romaniei, Traian Basescu, pentru faptul ca intr-un moment de nervozitate, intr-o discutie cu sotia domniei sale, in masina personala, a folosit apelativul de «tiganca imputita». Ca sa pot condamna aceasta afirmatie ar trebui sa recurg la urmatorul experiment: sa montez microfoane in toate casele demnitarilor, in mod secret, incepind cu primul-ministru, ministri, senatori, deputati, si sa aud ce vorbesc despre minoritatea rroma, iar dupa aceea toate aceste inregistrari sa le fac publice. Sunt convins ca acest experiment ne-ar dovedi cu adevarat care este mentalitatea majoritarilor cu privire la minoritatea rroma”, adauga presedintele Comisiei pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale din Camera Deputatilor.

Paun mai precizeaza ca, in calitate de deputat al etniei rromilor in Parlamentul Romaniei, se simte “mai degraba deranjat si jignit de toti acesti 17 ani de la revolutie si pina in prezent, ani care au trecut fara sa se faca nimic pentru ca bunastarea comunitatilor de rromi din Romania sa se intrevada, decit de afirmatiile lui Traian Basescu, facute la nervi intr-un cadru privat”.

“Concluzionez prin a spune ca presedintele Romaniei, Traian Basescu, prin acest nefericit incident, are prilejul sa dovedeasca inca o data comunitatilor de rromi ca nu este rasist”, adauga Nicolae Paun.

CNCD a decis, miercuri, sa-l sanctioneze pe presedintele Traian Basescu cu avertisment, stabilind, cu unanimitate de voturi, ca utilizarea expresiei “tiganca imputita” de catre seful statului, la adresa jurnalistei de la Antena 1, este o discriminare.

Presedintele Traian Basescu a respins “categoric” deczia CNCD, considerind inacceptabil ca o discutie in intimitate sa fie analizata de o institutie a statului roman si apreciaza ca trustul Intact este cel care trebuie sa isi asume efectele publice ale deciziei de a face publica o discutie privata.

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) precizeaza ca institutia nu a analizat o discutie privata, ci una “devenita publica”, luind in calcul, evident, si consecintele acesteia, in replica la anuntul lui Traian Basescu privind intentia de a contesta in instanta avertismentul CNCD.

“Nu este vorba despre orice familie, ci despre aceea a unui demnitar. Am discutat efectele unei discutii devenite publice, or daca a devenit publica produce anumite efecte. Asta am analizat noi, conform legii dupa care functionam”, a declarat telefonic agentiei MEDIAFAX Csaba Ferenc Astalosz, presedintele CNCD, in replica la reactia lui Basescu in urma sanctiunii Consiliului.

MEDIAFAX

Scrie opinia ta Pentru a va putea exprima opinia in legatura cu articolul curent trebuie sa va autentificati mai intai. Daca nu sunteti inscris pe site-ul Cotidianul, o puteti face aici 2 opinii 2 Tis-(23-05-2007 18:14) Draga franky20, Vad ca esti de serviciu cu opinii anti-Basescu 1 franky20-(23-05-2007 17:14) Poate sa-i ia apararea insusi Regele Mondial si Intregalactic al Rromilor, de oprobiul international si de eticheta de rasist nu-l scapa nimeni ! Amnesty International si-a declarat acum o ora dezaprobarea si condamnarea pentru manifestarea de rasism a presedintelui Romaniei.
Publicat de : ---
Data publicării: 24 Mai 2007 - 06:40
 

Link ştire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=25109&titlu=Reprezentantul_rromilor_in_Parlament__Basescu_nu_poate_fi_condamnat_pentru_o_discutie_privata