Financial Times l-a intervievat pe premierul Cãlin Popescu Tãriceanu: „Guvernul român a început sã-si sustinã cu actiuni retorica anticoruptie" [1]

Guvernul român va solicita sprijinul statelor vest-europene pentru a combate evaziunea fiscalã din sectorul corporatist, în vederea îndeplinirii conditiilor de aderare la UE, a declarat într-un interviu acordat Financial Times premierul Cãlin Popescu Tãriceanu.

Oficialul român a precizat cã va cere unei importante tãri europene sã trimitã o echipã de anchetatori cu experientã în combaterea evaziunii fiscale în rândul companiilor, care sã ajute investigatorii români într-o serie de cazuri mari de coruptie. Tãriceanu a refuzat sã nominalizeze statele cãrora le va face aceastã solicitare, însã – potrivit Financial Times – aceasta ar putea fi Marea Britanie, Franta sau Germania.
„Dornic sã demonstreze cã este hotãrât în privinta combaterii fraudelor, Guvernul român a început sã-si sustinã cu actiuni retorica anticoruptie", aratã publicatia britanicã.
În acest sens, Tãriceanu a arãtat cã autoritãtile trebuie sã trimitã un semnal puternic în privinta acestui fenomen dacã vor sã îmbunãtãteascã mediul de afaceri si sã stimuleze investitiile strãine. „Nu ne putem permite sã fim considerati incapabili de actiuni. Nu vom fi credibili dacã acum nu putem trimite niste semnale", a afirmat prim-ministrul.
Financial Times aminteste de investigatia asupra mai multor directori de la Rafo Onesti, în conditiile în care rafinãria datoreazã statului aproximativ 450 de milioane de euro.
În afarã de anchetarea unor fraude comise sub administratiile precedente, premierul a adãugat cã Guvernul va anunta, pânã la sfârsitul lunii în curs, un pachet de mãsuri menite sã îmbunãtãteascã sistemul de colectare a impozitelor.
Potrivit publicatiei financiare, economia subteranã este estimatã sã reprezinte aproape jumãtate din Produsul Intern Brut real. „O mare parte a populatiei este însã scepticã în privinta sanselor de reusitã ale autoritãtilor de a pune sub acuzatie o serie de oameni de afaceri cu greutate, suspectati de fraude", apreciazã Financial Times.
Cotidianul considerã cã Rafo va constitui un test important, a cãrui evolutie va fi urmãritã cu sigurantã de societatea civilã. Proprietarii Rafo „au reusit sã creeze un sistem extrem de sofisticat de autoprotectie", utilizând companii offshore si o echipã internationalã care a actionat „ca paravan", a declarat Tãriceanu.
Conform Financial Times, Rafo s-a bucurat „de protectie" în timpul guvernãrii anterioare, autoritãtile permitând societãtii sã acumuleze datorii uriase la plata impozitelor si cãtre furnizorii de utilitãti, aflati în proprietatea statului.

Publicat de : e.fogarasi
Data publicării: 17 Ian 2005 - 09:40
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=280&titlu=Financial_Times_l_a_intervievat_pe_premierul_C&_atilde_lin_Popescu_T&_atilde_riceanu__&_#8222_Guvernul_roman_a_inceput_s&_atilde__si_sustin&_atilde__cu_actiuni_retorica_anticoruptie__