De la ''Duminica Orbului'', la ''Duminica Nepăsării'' [1]

De la ''duminica Orbului'' din 20 mai 1990, când românii au făcut pentru ultima dată cozi la urne, marcând un procent de participare benevolă similar cu cele din perioada votului obligatoriu și până la ''duminica Indiferenței'', din 3 aprilie 2005, democrația românească a parcurs un drum pe care se intersectează tendințe contradictorii și un proces de apropriere a democrației care ridică grave semne de întrebare.

Scrutinul parțial pentru re-alegerea primarului general al Capitalei este echivalent cu un veritabil dezastru din punctul de vedere al credibilității dobândite de politică și politicieni. Semnele acestui autentic boicot se puteau întrevedea înca de la anevoioasa sau formala desemnare a candidaților.

Sigură - prea sigură, poate - pe victorie, Alianța și-a pus doar problema imaginii, sacrificând un vicepremier pe altarul continuității democrate la primăria Capitalei. Mesajul acestuia a fost unul formal, iar candidatura sa a părut mai mult ca o obligație de serviciu decât ca o dorință reală de a se instala la comenzile unui mecanism care se dorește a deveni performant, în condiții pentru prima dată favorabile.

De partea cealaltă, social-democrații au părut că n-au de unde să mai aleagă și că oferta unui primar de sector - singurul, dealtfel, care a confirmat la locale - rămâne unica resursă, în ciuda unui deficit de imagine și cultural care, în cazul unui oraș precum București, putea să constituie un veritabil handicap. În rest - o sumedenie de veleitari înscriși într-un resgistru adesea comic, dacă nu dramatic prin lipsa de har și de seminificație.

Este vinovat electoratul că a renunțat să mai meargă la urne? Nicidecum. Electoratul n-a mers la urne pentru că a realizat că n-are de unde să aleagă și că, oricum, decizia sa va fi pe alături cu realitatea.

Electoratul a sancționat prin boicotul său politicianismul de doi bani care se practică pe malurile Dâmboviței și lipsa de interes a clasei politice față de nevoile sale reale. Viitorul primar al Capitalei este condamnat să devină exponentul unei minorități care nu reprezintă aspirațiile majoritare.

Ca și în 1998, prin participarea sa redusă, publicul votant sancționează neseriozitatea celor care, după ce au fost învestiți cu speranță, au lăsat totul baltă pentru mize mai productive pentru ei înșiși.

Se spune pe bună dreptate, că un popor are conducătorii pe care îi merită. Este în acest enunț și adevăr, dar și o doză de nedreptate. Pentru că Bucureștiul și bucureștenii merită cu siguranță mai mult decât ce li se oferă în mod constant.

PS. Rezultatul (participării la vot) constituie, în același timp, și un răspuns sugestiv pentru partizanii alegerilor anticipate. Destul de puțini, dealtfel...
Publicat de : Octavian Andronic
Data publicării: 05 Apr 2005 - 05:00
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=2942&titlu=De_la__Duminica_Orbului___la__Duminica_Nepasarii_