Trei politicieni si un mare sportiv in ?finala? electorala  

Alex Negru
Luni, 12 Mai 2008 Consiliul Judetean Arad

.

Cristian Dimitrie Stragea (PNL), Petru Nicolae Iotcu (PD-L) si Florin Remetan (PSD) vor sefia judetului care în ultimii ani a cunoscut o dezvoltare fara precedent, iar alte investitii bat la usa.Un candidat vedeta, chiar daca are putine sanse, este eroul de la Sevillia, Helmuth Duckadam, presedintele PNG-CD Arad. Bugetul Consiliului Judetean Arad pentru 2008 este de 141milioane lei.

Consilierul lui Tariceanu

Liberalul Cristian Stragea este cunoscut ca un vechi activist de partid. De la simplu membru PNL a trecut pe la sefia organizatiei de tineret, iar din 2006 este presedintele PNL Arad. Cariera sa politica a fost legata adesea de cel care controleaza PNL Arad înca de la înfiintare, actualul secretar general al Camerei Deputatilor, fostul deputat Titu Gheorghiof. Cristian Stragea a fost si prefect al judetului Arad, functie pe care a parasit-o pentru a putea candida la sefia partidului.

Odata ales presedinte peste liberalii aradeni, Cristian Stragea a fost ales si de conducerea PNL centrala pentru a fi consilier de stat la cancelaria primului ministru , pozitie la care a renuntat pentru a candida. Cu sau fara politica, Stragea ramâne un om cunoscut în judet, fiind înainte de orice, medic, lucrând mult timp ca medic la tara.

Apropiat de finul lui Basescu

Nicolae Iotcu, considerat drept omul trei în PD-L Arad, dupa presedintele filialei judetene Gheorghe Seculici si presedinte executiv, Gheorghe Falca, a fost candidatul-surpriza. Initial, oficialii PD-L Arad îl dadeau ca sigur candidat pe fostul vicepremier Gheorghe Seculici. Senatorul Nicolae Petru Iotcu a fost o prezenta mai discreta în politica locala înainte de alegerile din 2004. A preferat sa stea în domeniul afacerilor, conducând doua dintre cele mai mari firme de transport intern si international de persoane din Arad. De când se ocupa serios de politica, a avut o ascensiune fulminanta la Bucuresti.

El este unul dintre membri PD cu cea mai spectaculoasa ascensiune. Gurile rele spun ca ascensiunea sa se datoreaza prieteniei cu primarul de Arad, Gheorghe Falca, finul presedintelui Traian Basescu. Chiar daca nu este presedintele PD-L Arad, ci presedinte executiv, Falca are cea mai mare influenta în PD-L Arad, asa ca propunerile sale pentru nominalizarea unor candidati, printre care s-a aflat si Nicolae Iotcu, au fost sustinute de organizatie. Iotcu a fost ales consilier judetean în 2004, iar ulterior a fost ales si senator. În Parlament a urcat în ierarhia PD cu „viteza luminii”, ajungând sa fie liderul grupului PD-L din Senat. În perioada mandatului de senator a strabatut judetul, unde este cunoscut, fieful lui fiind Valea Muresului, zona în care s-a nascut.

Suprefectul suspendat

Florin Remetan este un politician cu state vechi, foarte cunoscut în Arad. Este singurul candidat care nu s-a ferit sa-si treaca în CV faptul ca a fost membru PCR. Apoi a continuat cariera politica socialista pâna când a ajuns în PSD. În prezent este presedintele PSD Arad. În campania electorala din 2004, Remetan a fost implicat într-un scandal electorat. El a fost suspendat din functia de subprefect dupa ce a fost reclamat, iar Biroul Judetean Elctoral a confirmat, ca de pe pozitia de subprefect a fost prezent în campania electorala a candidatului PSD de la Savârsin, cu toate ca legea îi interzicea acest lucru. Remetan a fost reclamant la BEJ de unul dintre actualii sai contracandidati, Nicolae Iotcu, candidatul PD-L.

Candidatul-vedeta

Un candidat vedeta, chiar daca are putine sanse, este eroul de la Sevillia, Helmuth Duckadam, presedintele PNG-CD Arad. Cu o experienta politica fragila, Helmuth Duckadam a reprezentat partidului lui Gigi Becali si la alegerile locale din 2004. Atunci a obtinut în jur de 3 % dupa primele 3 luni de functionare ale PNG-CD Arad. Duckadam a avut surpriza neplacuta sa afle ca, la euroalegeri, au existat comune unde nici macar poprii candidati nu au votat cu partidul. Dukadam a fost ales, în 1986, cel mai bun fotbalist al României. În acelasi an a avut cea mai buna clasare a unui fotbalist român în revista „France Football“.

Aradul, în plina dezvoltare

Prioritatea actualei administratii judetene, condusa de democratul Iosif Matula, a fost infrastructura. La capitolul reusite, se poate vorbi despre reabilitarea podurilor din judet. Cel mai renumit este podul de la Savârsin, investitie în valoare de 2.524.288 lei, care leaga Banatul de Ardeal. Alte poduri reparate sunt la Bocsig, la Seleus si Podul de la Conop.

În aceasta perioada s-a modernizat statiunea Moneasa, care va du cela dezvoltarea potentialului turistic din zona, într-un proiect ce ajunge la 4,1milioane euro. Alte investitii majore au fost reabilitarea completa a Spitalul de la Mocrea si Unitatea Medico Sociala de la Ghioroc. Deloc lipsit de importanta este relansarea economica a aeroportului din Arad. Daca acum câtiva ani nu erau deloc curse, astazi avioanele pleaca si sosesc la Arad din curse interne Arad-Bucuresti si curse externe Barcelona, Antalia, Verona, Sttugart, Valencia si Milano.

În ultimii patru ani s-au reabilitat 735 kilometri de drum asfaltat în judetul Arad, din totalul de 1.087 km. Colaborarile transfrontaliere cu judete din Ungaria s-au axat pe activitati culturale si repararea unor drumuri cu fiantare europeana.

PETRU NICOLAE IOȚCU

Vârsta: 41 de ani Familie: casatorit, un copil

Profesie si studii: economist, Facultatea de Management Turistic si Comercial, Timisoara, Colegiul National de Aparare, Bucuresti

Apartenenta politica: PD, PDL

Avere: venituri din indemnizatia de senator, 52.307 lei pe an si veniturile din salariul sotiei, 12.756 de lei pe an

Puncte tari: ascensiunea fulminanta la Bucuresti, în structurile centrale ale PDL, în mai putin de un an de zile

Puncte slabe: notorietate mai scazuta în judet, în urma concentrarii activitatii din Capitala

CRISTIAN DIMITRIE STRAGEA

Vârsta: 39 de ani

Familie: casatorit, un copil

Profesie si studii: medic, Universitatea de stiinte Medicale si Farmacie Timisoara, specializari în administratie SNSPA; specializare Colegiul National de Aparare Bucuresti

Apartenenta politica: PNL

Avere: venituri în valoare de 54.296 de lei din salariul de consilier de stat si ca medic de familie, salariul sotiei, în valoare de 19.037 de lei. A luat un credit de 21.600 de lei, scadent în 2011

Puncte tari: imagine buna si neimplicat în scandaluri

Puncte slabe: nu a reusit sa se impuna ca un lider autentic în filiala PNL Arad

HELMUTH DUCKADAM

Vârsta: 49 de ani

Familie: recasatorit, doi copii din prima casatorie; al treilea copil se va naste în septembrie 2008

Profesie si studii: subinginer, Academia Militara Bucuresti; portar la Steaua Bucuresti. Momentul culminant al carierei sportive a fost în 1986, când Steaua Bucuresti a cucerit titlul Ligii „Cupei Campionilor Europeni“; Duckadam a aparat patru penalty-uri în finala cu FC Barcelona. A fost si politist de frontiera

Apartenenta politica: PUR, PNG-CD

Avere: casa la Semlac

Puncte tari: celebru, neimplicat în scandaluri

Puncte slabe: lipsa de experienta în administratia publicaPublicat de : ---
Data publicării: 12 Mai 2008 - 04:23
 

Link știre