Vanghelie este pasibil de inchisoare de la o luna la doi ani [1]

In campania electorala a candidatilor pentru Primaria Capitalei s-a manifestat un dispret total fata de drepturile de proprietate intelectuala ale artistilor si compozitorilor.

Astfel, pentru o serie de fragmente muzicale utilizate de cei care au luptat pentru fotoliul de primar al Bucurestiului, staff-ul de campanie al acestora nu a considerat necesar sa obtina in vreun fel aprobare din partea detinatorilor drepturilor de autor. Exemplul cel mai flagrant este cel al candidatului PSD Marian Vanghelie, ale carui automobile de campanie au facut uz de fragmente din piesa "Conquest of Paradise" a trupei Vanghelis, respectiv "Final Countdown" a celebrei trupe Europe. Pentru nici una dintre aceste difuzari publice nu s-au realizat demersurile necesare pe langa Centrul Roman pentru Administrarea Drepturilor Artistilor Interpreti (CREDIDAM), Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania (UPFR), respectiv Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania (UCMR), folosirea acestor fragmente fiind, prin urmare, nelegitima.
Casa de discuri A&A Records isi exprima pe aceasta cale dezacordul fata de astfel de practici si solicita, totodata, luarea de masuri impotriva acestei infractiuni. Conform Legii 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe (art. 139), incalcarea drepturilor recunoscute si garantate prin lege atrage raspunderea civila, contraventionala sau penala, dupa caz. Titularii drepturilor incalcate pot solicita instantelor de judecata sau altor organisme competente, dupa caz, recunoasterea drepturilor lor, constatarea incalcarii acestora si pot pretinde repararea prejudiciului in conformitate cu normele legale. Prezentarea intr-un loc public a inregistrarilor sonore ale unui producator constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la o luna la doi ani sau cu amenda de la 200.000 lei la 3 milioane lei, daca nu constituie o infractiune mai grava, fapta persoanei care, fara a avea autorizarea sau, dupa caz, consimtamantul titularului drepturilor recunoscute prin prezenta lege, foloseste aceste inregistrari.
Publicat de : G. Dinulescu
Data publicării: 06 Apr 2005 - 10:03
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=3036&titlu=Vanghelie_este_pasibil_de_inchisoare_de_la_o_luna_la_doi_ani