O sedinta furtunoasa la primaria Gruiu [1]

In multe comune ale tarii, politica edilitara se face in spiritul lui Caragiale, dar nicaieri ca la Gruiu

. Injuraturi, scalambaieli si bufnituri. E sedinta de Consiliu Local la Gruiu. Dupa cateva zile vine presa. Personajele se explica. Din nou injuraturi. Presa pleaca, tragicomedia continua.
De la alegerile locale incoace, in sala de sedinte a Consiliului Local Gruiu, doi Ioni se tot ciocnesc: primarul Ion Samoila, ales PNL, si consilierul Ion Banica, ales PRM. Si cum ambii ?ioni? sunt incarcati cu sarcina negativa, nu e de mirare ca se resping ca polii unui magnet.

Expozitiunea

Fosti contracandidati in campania electorala pentru obtinerea functiei de edil-sef al comunei Gruiu, Samoila si Banica nu au reusit sa ingroape securea razboiului.

Banica, un consilier zelos, cere permanent socoteala primarului si colegilor din consiliu. Multe dintre dispute au ajuns prin tribunale. Cei doi au nu mai putin de 17 procese. Ce nu ajunge la instante se rezolva ?local?, prin orice mijloace, inclusiv cu pumnul.

 Scanteia care aprinsese situatia inflamata de la sedinta de consiliu local din 28 ianuarie venea de la trei case mistuite de flacari, vizavi de vila domnului Banica. La randu-i, consilierul comunal Banica luase foc ca de ce numai doua dintre case fusesera reconstruite.

Una avusese asigurare, alta ar fi fost recladita prin ordin direct de la primar, iar cea de-a treia, a unora plecati in America, nu fusese recladita deloc. De aici scandal, injurii, ??mnezeii mamii lui!?, ca-n ?Telegramele? lui Caragiale. Pe post de Costachel Gudurau il avem pe Banica Ion, primarul Samoila intruchipandu-l perfect pe conu? Raul Grigorascu.

In ziua cu pricina, politistii locali au aparut intr-o clipita ?scrufulos? la datorie, scotandu-l pe Banica din sedinta, dupa ce a fost ?ciufulit? de primar. Numai ca, patit, acesta inregistrase pe video si pe reportofon toata tarasenia si o daduse ?anonima? la B1 TV.

Scena cu politisti lipsa

Marti, 10 februarie, cei 10.300 de locuitori ai comunei nu au avut nici paza si nici ordine. Asta fiindca cei trei politisti din Gruiu, in frunte cu seful de post Neacsu Dumitru, s-au declarat plecati la tragere. Grijulii, ca sa fie siguri ca sub nicio forma nu s-ar fi putut da o spargere la sediul de Politie, cei trei zavorasera poarta institutiei cu un lacatel de bicicleta.

Pentru serviciile lor facute unora si altora, agentul Iordache Aurelian primeste o leafa intre 1.000 si 1.200 de lei lunar. Seful sau, Dumitru Neacsu, primeste pana la 2.000 de lei. Amandoi au fost spectatori platiti la reprezentatia din Primarie.

La intrarea in Primarie, o limuzina Audi Q7 dadea de veste ca primarul era in sediu. In incinta, cetateni cu probleme, secretare, functionari, viceprimar, secretar de primarie si primar. Ultimii, in biroul primarului.

Intriga

In birou, asezat de 2+1 mandate pe scaunul de primar, imbracat la costum cu cravata, domnul Samoila, zis Neamtu?, parea gata sa rezolve orice problema a concetatenilor sai care asteptau pe la usi.

Domnul Samoila incepe furtunos: ?Cu acest Banica, care m-a reclamat, am 17 dosare pe care deja le-am castigat. Toate au fost dosare penale si nu au fost castigate pe pile, chiar daca el zice ca am relatii peste tot. Oful lui e sa se ia de familia mea, de fata mea care a terminat sefa de promotie la Academia de Politie. Si nu e cazul sa o terfeleasca el pe fata mea, el, care nu a terminat decat un liceu.

Ba el e cel care a pacalit oameni de 83 de ani, carora le-a luat pamantul si le cere 1.000 de metri daca le castiga dosarele. Avem acte care dovedesc asta. Spune ca am parc de masini. Intr-adevar, am masini, dar am si 800 de oi in curte, 30 de vaci, cai, tractoare, pamant pe care il lucrez, am justificare pentru asta. Eu nu stiu de unde are el atatea masini pe care le are. Noi avem in consiliu patru directori de scoala, iar la B1 TV a zis ca ce vorbesc grohaitoarele alea! Daca asta este limbajul dansului, sa si-l pastreze pentru el!?.

?Explicatiunea? primarului

Isi sterge cu un servetel fruntea asudata de transpiratie si continua: ?In sedinta am zis, ?domne, zii ce vrei, fa ce vrei, numai nu te lua de familia mea?. Nu m-am mai controlat si m-am ridicat la el. M-au luat consilierii in brate, sa ma opreasca. Atunci a prins momentul si a filmat. A fost mai istet. A fost chemata politia si l-au dat afara din sala. Au dosare politistii, au dosare preotii, toata lumea. Miza e ca vrea sa fie primar. Dar va fi suspendat si din consiliu cat de curand...?.

Intra Titi si Tantica

Chemat in graba pentru marturisire, consilierul Dumitru Constantin (58 de ani), zis Titi, s-a prezentat la raport. Primarul il recomanda ca fiind un legumicultor fruntas, care are o sera ultramoderna facuta cu fonduri SAPARD.

Cand vorbeste, dintii lui nea Titi sclipesc auriu in lumina neonului. Imbracati in metal galben (aur?), dau acel zambet fermecator a la Benny Hill. ?Acest om, Banica, la fiecare sedinta face scandal la adresa primarului, mereu se ia de el si de copiii lui. Il scalamba, a scos limba la el si i-a aratat ca si-a pus dintii. De noi, consilierii, a zis ca suntem niste marionete, ca ne baga penal, ca saltam mana tot timpul. Ne-a amenintat chiar cu Vadim Tudor.

Cere la sedinte tot felul de copii dupa acte?. A urmat Cerchez Constantina (37 de ani), alintata Tantica. Domnia sa profeseaza ca asistent la dispensar. Luata in graba, venise cu uniforma de lucru: ?In toate sedintele de consiliu, domnul Banica ne face prosti, inculti, iar pe noi, femeile, vaci. Iar cand filmeaza, filmeaza numai pe domnul primar si pe domnul secretar si tot timpul spune ba ca sunt mafioti, ba ca sunt huligani, ba ca fura...?.

Punctul culminant

Apare in scena doamna consilier Soare Alexandrina (60 de ani) ?o tanara pensionara?, cum o defineste domnul Samoila, invatatoare la scoala. Nu vorbeste fara sa ceara, in prealabil, permisiunea pastorului urbei. ?Ma scuzati, dom? primar, ma lasati sa...??, incepe timid dumneaei.

Primarul aproba. ?La ultima sedinta s-a umplut paharul. S-a umplut de tot si-a dat pe dinafara. Dupa fiecare punct de pe ordinea de zi, din iunie, de cand a fost ales, numai domnul Banica vorbeste. Chiar dupa prima sedinta a zis ca suntem o adunatura de prosti. Ne-a facut hoti, incompetenti si inculti. Pe noi, femeile, ne-a facut si vaci. A zis: ?Ce mai vreti, vacilor??
Si-a scos si limba...?, spune ravasita doamna invatatoare.

Epilog

Ce va mai fi la Gruiu, se va mai vedea. Cert este ca nici unul dintre combatanti nu este dispus sa lase impresia
ca-i da celuilalt castig de cauza. Drept pentru care locuitorii din Gruiu vor avea inca multa vreme distractia suprema: paine si circ.

Banica mereu se ia de primar si de copiii lui. Il scalamba, a scos limba la el si i-a aratat ca si-a pus dintii.
Dumitru Constantin
consilier local


Domnul Banica ne face prosti, inculti, iar pe noi, femeile, vaci.
Cerchez Constantina
consilier local

Ion Banica se vrea justitiar

Din punctul sau de vedere, domnul Banica se considera un justitiar. ?Singur impotriva tuturor!?, ii place sa se autodefineasca. Dar in acelasi timp, ca un rasfat secret al propriului orgoliu, se considera a fi si vanat. Drept pentru care si-a montat 12 camere de luat vederi la vila si si-a luat doua masini de teren solide ca, ?daca intra hotii astia in mine, macar sa scap cu viata?.

?In campania din 2004 m-am trezit cu cazierul primarului in cutia postala. Atunci am aflat ca a facut doi ani si doua luni de puscarie. Desi sunt nascut la Gruiu, in 2002 m-am intors aici si am vrut sa fac o afacere. Am pus adaos comercial, la ce am deschis in curte la mine, de 5%. El nu! Ca el si-a pus la afacerea lui 60%, si ca isi pierde clientii. De-atunci a luat foc! E un analfabet. Niciodata nu a citit nimic in sedinte. Nu le-am facut vaci pe consiliere, ba chiar le-am copiat extrase din lege ca sa le citeasca. Mai ales ca cei 14 consilieri ai lui nu cunosc si nu respecta nicio lege?.

Nu le-am facut vaci pe consiliere, ba chiar le-am copiat extrase din lege ca sa le citeasca. Mai ales ca cei 14 consilieri ai lui nu cunosc si nu respecta nicio lege
Ion Banica
consilier local


Pentru ca se crede urmarit din toate pozitiile, Ion Banica si-a montat pe casa 12 camere video


Publicat de : ---
Data publicării: 19 Feb 2009 - 04:31
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=32432&titlu=O_sedinta_furtunoasa_la_primaria_Gruiu