Legea neconstitutionala privind referendumul, respinsa de deputati

Un proiect de lege privind referendumul, declarat de Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) neconform cu legea fundamentala a tarii si care a incetat deja sa produca efecte, a fost respins ieri de plenul Camerei Deputatilor

.
Decizia a fost luata cu 174 de voturi favorabile respingerii legii, 38 impotriva si patru abtineri. Legea, care a fost respinsa de Senat in martie, dupa trei rude de vot, a fost declarata neconstitutionala in integralitatea ei pe
4 aprilie 2007.
Potrivit prevederilor Constitutiei, Parlamentul trebuia sa o reexamineze si sa o puna in acord cu prevederile CCR in termen de 45 de zile, in caz contrar nemaiproducand efecte. Comisia juridica a Camerei a propus plenului respingerea legii, motivand prin faptul ca reexaminarea nu se poate concretiza prin punerea in acord cu deciziile CCR, deoarece a fost declarata neconstitutionala in integralitatea ei. Proiectul legislativ in cauza, de modificare a Legii 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, se afla la a doua reexaminare, dupa ce, initial, presedintele Traian Basescu criticase prevederile formei in care fusese adoptata in decembrie 2006.
Camera Deputatilor, reexaminand legea la cererea sefului statului, in calitate de camera decizionala, a adoptat-o cu noi modificari, care au fost contestate la CCR de 71 de parlamentari (la vremea respectiva, din PD si PLD).
Cel de-al doilea rand de modificari, propuse de deputatul PSD Eugen Nicolicea, prevedeau eliminarea dintre conditiile de valabilitate a referendumului prezenta la urne a cel putin jumatate plus unu dintre alegatorii inscrisi pe listele electorale.
De asemenea, acestea prevedeau ca, pentru a nu se influenta rezultatul votului, niciun fel de alegeri nu pot avea loc concomitent cu desfasurarea referendumului. Camera Deputatilor este for decizional in cazul acestei legi.


Publicat de : ---
Data publicării: 27 Mai 2009 - 05:44
 

Link știre