Basescu: ""Rechinii" in atentia Justitiei" [1]

Presedintele Traian Basescu a declarat, intr-un interviu publicat ieri, in editia electronica a cotidianului Le Figaro, preluat de Mediafax, ca justitia romana urmareste in prezent "un anumit numar de rechini mari", iar anchetele in desfasurare scot la lumina legaturile acestora cu mediile politice care ii sustin.

"Va pot spune ca un anumit numar de "rechini" mari se afla in prezent in colimatorul Justitiei. Si sunt oameni despre care se credea ca ar fi deasupra oricarei banuieli. Anchetele aflate in curs de desfasurare ne permit sa scoatem la lumina legaturile lor cu mediile politice care ii sustin", a spus Basescu. El a reamintit si faptul ca Guvernul a adoptat recent doua planuri de actiune, unul dintre ele avand drept scop modernizarea sistemului judiciar, iar cel de-al doilea mijloacele de combatere a coruptiei. Intrebat ce le raspunde eurodeputatilor care apreciaza ca Romania nu este pregatita sa adere in 2007 la UE, Basescu a declarat ca "acesti parlamentari nu stiu despre ce vorbesc". "Pentru a ramane politicos, as spune ca acesti parlamentari nu stiu despre ce vorbesc. Si ii invit sa vina aici, pentru a constata ca se insala. Este evident ca mai avem inca multe eforturi de facut pentru a aduce Romania la nivel, dar sunt categoric: ne vom respecta angajamentele", a spus presedintele roman.


"Ar fi timpul ca UE sa renunte la politica pasiva"
"Toate tipurile de trafic ilegal tranziteaza aceasta regiune - droguri, persoane - cu destinatia in tarile UE. Exista si traficul de arme care intretine focare de tensiune in Balcani, in Orientul Mijlociu, in Irak, in Afganistan. Pot sa va dau un alt argument important: stiti ca 50% din energia importata de UE trece prin bazinul Marii Negre? Sunt in joc chiar interesele UE", a adaugat Basescu. Intrebat daca UE subestimeaza pericolele, el a apreciat ca, pentru moment, numai SUA si Marea Britanie acorda cu adevarat interes acestei probleme. "Invit calduros Franta si Germania sa se alature acestui efort international de securizare a regiunii. I-am spus presedintelui Chirac: europenii trebuie sa se implice mai mult si sa nu se multumeasca numai cu declaratii". "Marturisesc ca sunt tulburat. Nu inteleg aceasta ostilitate fata de America (...). Daca Europa a reusit sa se redreseze la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, acest lucru s-a datorat unei solide relatii transatlantice, care a fost si cheia procesului de democratizare a tarilor din est dupa caderea comunismului. La 15 ani dupa caderea zidului Berlinului, asistam la un nou val de schimbari istorice in fostul spatiu sovietic. Georgia, Ucraina, Moldova vor sa se apropie de Uniunea Europeana. Ar fi timpul ca UE sa renunte la politica pasiva, prin care ii bate amabil pe umar pe oameni si ii felicita. Este nevoie de un ajutor concret", a spus Basescu.
Publicat de : A.H.
Data publicării: 15 Apr 2005 - 09:30
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=3326&titlu=Basescu______Rechinii___in_atentia_Justitiei__