Senatorii tin cu dintii de secretul averilor [1]

Senatorii au mai facut un pas spre secretizarea declaratiilor de avere, adoptand doua amendamente prin care demnitarii nu vor mai fi obligati sa mentioneze valoarea de impozitare a terenurilor sau a cladirilor detinute in proprietate.

Plenul Senatului a reusit ieri, dupa doua ore de discutii aprinse, sa modifice spre disperarea reprezentantilor Guvernului proiectul de lege privind declaratiile de avere, acceptand doua amendamente ale PPRM, respinse anterior de Comisiile de specialitate. In varianta venita de la Palatul Victoria, demnitarii erau obligati sa spuna valoarea de impozitare a terenurilor si cladirilor. Senatorii au fost la un pas sa elimine din formularul de avere si valoarea estimata a bijuteriilor, obiectelor de arta si cult, colectiilor de arta si numismatica care insumate depasesc 5000 de euro. Dezbaterile de peste o ora pe acest subiect, i-au determinat pe senatori sa amane discutarea proiectului de lege intr-o sedinta viitoare. In schimb, acceptand tot un amendament al PPRM respins de Comisii, plenul Senatului a decis ca demnitarii sa-si declare, pe langa salupe, iahturi, masini agricole, si avioanele, elicopterele, vapoarele si trenurile.

Senatorii au dezbatut ieri, proiectul de lege privind declaratiile de avere, toate grupurile parlamentare din Senat declarandu-se favorabile adoptarii actului normativ, cu anumite amendamente. Dupa ce si-au spus, pe scurt, punctul de vedere asupra initiativei Guvernului Tariceanu, senatorii s-au certat timp de o ora asupra caracterului de lege organica si asupra necesitatii discutarii sau nu in plen a amendamentelor adoptate de Comisiile juridice, de admnistratie publica si de drepturile omului. Inca de la inceputul dezbaterilor, ministrul Justitiei Monica Macovei, a subliniat necesitatea adoptarii de catre Senat a declaratiilor de avere in forma adoptata de Guvern, aratand ca nu este posibil sa se faca pasul inapoi, spre secretizare. "Practic, prin aceste declaratii, noi ne exprimam buna-credinta si dorinta de a preveni coruptia", a spus Macovei.


Toate partidele, favorabile legii
Senatorul PSD Cristian Diaconescu a declarat ca pesedistii vor sustine adoptarea documentului, cu toate ca acesta ar fi trebuit gandit in stil european.

Peremistul Gheorghe Funar a asigurat ca PPRM va sustine proiectul de lege, subliniind ca la elaborarea legii "s-a lucrat cu superficialitate si posibil la comanda straina". "Este excesiv si incoerent. Se incalca dreptul la viata privata si la intimitate", a comentat Funar. Senatorul UDMR Verestoy Atilla a afirmat ca scopul legii trebuie sa fie acela de a preveni imbogatirea ilicita. El a atras atentia ca legea trebuie sa functioneze si le-a cerut colegilor sa aprobe unele dintre amendamementele UDMR, respinse in comisii. Liberalul Nicolae Vlad Popa a sustinut ca legea venita de la Guvern este foarte buna si este extrem de importanta pe motiv ca politicienii se afla pe ultimul loc la capitolul "incredere", in sondajele de opinie. Popa i-a mai acuzat pe reprezentantii PSD ca atunci cand au fost la putere au blocat adoptarea unor reglementari pe tema declararii cadourilor primite de demnitari. Dupa dezbaterile generale, senatorii s-au certat pe tema caracterului proiectului de act normativ. Discutiile s-au incheiat fara a se lua o decizie, insa parlamenterii au continuat cearta, de data aceasta pe tema modului de votare a amendamentelor. Din cauza disputelor pe aceste teme, senatorii au fost nevoiti sa-si prelungeasca programul pentru a putea dezbate amendamentele si pentru a da votul final.
Publicat de : Roxana ANDRONIC
Data publicării: 19 Apr 2005 - 07:41
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=3433&titlu=Senatorii_tin_cu_dintii_de_secretul_averilor