Comoara de kitsch-uri a lui Nea Nicu [1]

Anul trecut, functia de presedinte al Senatului l-a imbogatit pe Nicolae Vacaroiu cu doua duzini de obiecte kitsch, primite cadou de la inaltele fete din strainatate cu care s-a intalnit.

Potrivit listei publicate pe pagina de Internet a forului legislativ, seful senatorilor are de gand sa pastreze toate cele 24 de cadouri, fiecare cu o valoare estimata la mai putin de 200 de euro. Decorat cu aceste suveniruri, biroul lui Vacaroiu ar arata ca o dugheana de bazar, pe care se lafaie un rinocer de sticla cu diametrul de 18 centimetri (valoare - 48 de euro), un cal de bronz de 25x20 cm (45,99 de euro), doua boluri din ceramica gri-verde (60 de euro), trei copii din ipsos dupa efigii antice grecesti (35 de euro), o cutie cu un kil de ulei de masline (18 euro) si o scrumiera despre care nu cunoastem alte detalii decat ca are "aprox. 12 cm diam." si ca ar costa vreo 24 de euro. Biroul ar fi vegheat de doua reproduceri dupa figurine din argint care conduc in topul valoric al cadourilor, cu 185,26 de euro. Pe podea s-ar intinde covorul artizanal arab din lana, de 181 de euro, si, pentru a se asorta cu peisajul, presedintele Senatului ar putea renunta la costum si cravata, in favoarea unui "vesmant tradit. arab negru cu fir auriu", care valoreaza 126 de euro, pe sub care ar merge de minune un "pumnal tradit. arab 30 cm lama otel" (48 de euro). Astfel invesmantat, Nea Nicu si-ar exercita autoritatea prin intermediul ciocanului de cristal (10x25 cm) pentru prezidat sedinte, de 83 de euro bucata. Conform Legii privind cadourile demnitarilor, Nicolae Vacaroiu este indreptatit sa ia acasa cele 24 de kitsch-uri fara sa scoata vreun sfant din buzunar. El avea obligatia sa le declare, urmand ca o comisie de experti sa le faca evaluarea. Daca se constata ca demnitarul a fost cadorisit cu un obiect estimat la mai mult de 200 de euro, atunci bunul intra in patrimoniul institutiei, iar Vacaroiu, pentru a intra in posesia lui, trebuia sa plateasca diferenta dintre suma etalon fixata de lege si valoarea stabilita.
Alin BOGDAN

Publicat de : e.fogarasi
Data publicării: 19 Ian 2005 - 07:47
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=348&titlu=Comoara_de_kitsch_uri_a_lui_Nea_Nicu