Scos de Basescu la inaintare Teodor Baconschi pune de-un parastas PDL-ului

PDL si-a facut datoria, PDL poate sa moara

. Aceasta este ultima strategie urmarita de Traian Basescu, sustin din ce in ce mai multe voci democrate. Concret, pedelistii vorbesc despre posibilitatea infiintarii unui nou partid, in care democratii sa migreze cu mic, cu mare. Asta daca ?marii? primesc si ei pasaport de la Basescu.

Aceeasi Marie, dar cu alta palarie constituie o strategie care s-a folosit si alteori in politica. Un exemplu il poate reprezenta chiar PD, care nu demult s-a rebotezat PDL. Ba chiar a sarit fara greturi pirleazul dintre stinga si dreapta ideologica, daca asa au cerut-o interesele politice la acea vreme. Acum, PDL este o marca perdanta, drept pentru care trebuie facut ceva. ?Se vorbeste ca se va face un nou partid, unde sa migram cu totii, iar lider ar putea fi Baconschi? ? comentau deunazi, neoficial, democratii. Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, s-a inscris, marti, in PDL ? anuntau, ieri, agentiile de stiri. Iata o coincidenta cel putin suspecta, am spune noi.

Blaga, trecut la timp in rezerva

O alta ?coincidenta? ar putea fi si demisia lui Vasile Blaga, data cu doar o zi inainte. Ce-i drept, unii ar spune ca revenirea lui Blaga strict la indatoririle de secretar general al PDL e de natura sa-i consolideze acestuia pozitia in partid. Orice lider isi aduna insa adeptii pe baza unor favoruri. Favoruri pe care un ministru ? de exemplu ? le poate imparti cu usurinta, in schimb un politician consemnat in cazarma partidului, nu. De aici reiese ca simpatia nutrita astazi de majoritatea democratilor fata de actualul lor secretar general ar putea, la o adica, sa nu se reflecte si in votul dat la viitorul congres, atunci cind PDL-ul isi va alege noua conducere.

Baconschi vrea ?voci noi? in PDL

Ca vechea garda democrata ar putea fi pe faras o demonstreaza si primul speech tinut de Baconschi in calitate de pedelist cu acte in regula. ?Ader la PDL fiindca partidul are nevoie de voci noi, de oameni capabili sa fie purtatorii de mesaj ai Romaniei europene. (?) Ma asociez unui partid pe care-l vreau improspatat si modelat de valorile Partidului Popular European. (?) Ma lansez in dezbaterea politica interna cu energia si experienta unei generatii care crede ca Romania merita mai mult?. Evident, mai mult decit i-a dat generatia lui Blaga, Videanu, Berceanu.

Basescu a profetit inscrierea noului adept in PDL

In context, exista si o a treia ?coincidenta?. Cea care l-a facut pe Traian Basescu sa-l nominalizeze pe Teodor Baconschi ca posibil prezidentiabil al PDL-ului, cu doar citeva zile inainte ca acesta din urma sa se fi inscris in partidul condus astazi de Emil Boc. Atita premonitie prezidentiala este de-a dreptul remarcabila. Asta daca nu cumva totul face parte dintr-o strategie indelung clocita, asa cum se intimpla indeobste pe malurile Dimbovitei. Indiferent de socotelile pe care si le face Traian Basescu, cert este ca multi pedelisti incapabili sa citeasca la fel de bine viitorul politic se intreaba, cu indreptatita indoiala, daca Baconschi chiar va fi in stare sa aduca voturi fara numar viitorului partid.

Mie mi-au trebuit 20 de ani de pionierat si efort si sint foarte aproape de o decizie de a intra in politica pentru ca s-au consumat munti de piscoturi pe seminarele legate de crestin-democratie. Dar actiunea este importanta. Actiunea politica. – Teodor Baconschi

Eu m-as uita (pentru viitoarele alegeri prezidentiale ? n.r) la citiva dintre primarii extraordinari care sint acum si la PDL si la PSD. M-as uita, de asemenea, ­daca-mi este permis, la oameni de gen Preda, gen Baconschi, Monica Macovei, Sever Voinescu. Sint oameni care au venit de curind in politica, s-au alaturat PDL pentru ca au crezut in ce declara PDL, au anumite frustrari pentru ca au vazut si jocuri de nepotism facute de unul sau altul si indreptare de resurse in mod mai mult sau mai putin justificat si politizarea aparatului – Traian Basescu

S.B/A.M.L.


Publicat de : ---
Data publicării: 29 Sep 2010 - 06:04
 

Link știre