Basescu: Cel mai important mesaj primit este ramanerea Erste Bank in Romania [1]

Presedintele Traian Basescu l-a primit, vineri, la Palatul Cotroceni, pe Andreas Treichl, presedinte executiv al grupului Erste Bank, caruia i-a spus ca, daca institutia bancara va ramane in Romania sa finanteze dezvoltarea, este un mesaj foarte important, potrivit <a href="http://www

.mediafax.ro">Mediafax.

"Noi suntem pe deplin angajati in ceea ce priveste Romania. Romania este o piata foarte importanta pentru grupul Erste. Suntem pe deplini convinsi sa continuam", i-a spus Andreas Treichl lui Traian Basescu.

Seful statului a afirmat, la randul sau, ca interventia oaspetelui sau contine "cuvinte magice pe care le-a asteptat".

"Domnule presedinte, acestea au fost cuvintele magice pe care le-am asteptat de la dumneavoastra, pentru ca aceleasi asteptari au fost ieri (joi - n.r.), in discutiile mele cu presedintele Raiffeisen si, daca astazi si Erste se uita spre Romania ca spre o piata unde decideti sa ramaneti si sa finantati dezvoltarea, este cel mai important mesaj pe care l-am primit astazi", a spus Basescu.

El a reamintit si de reactia sa referitoare la anuntul Bancii Nationale a Austriei.

"Cunoasteti reactia mea cand Banca Nationala a Austriei a indicat niste masuri si am fost extrem de critic si de temator, pentru interesul Romaniei. Acum, vazand ca doua dintre cele mai mari banci austriece sunt hotarate sa ramana aici, pentru mine este un mesaj excelent. Putem discuta orice alt subiect, atat timp cat acest mesaj este o realitate", a punctat Traian Basescu.

Andreas Treichl a mai spus ca banca pe care o reprezinta si-a marit substantial investitiile in Romania si ca este pregatita sa mareasca investitiile.

Erste este prezent in Romania prin intermediul grupului BCR.

Joi, presedintele Traian Basescu l-a primit, la Palatul Cotroceni, pe Steven Cornelis van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank.
Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, seful statului a fost informat cu privire la noile reglementari ale Bancii Nationale a Austriei cu privire la cerintele de capital si lichiditate, presedintele Raiffeisen Bank apreciind ca impactul acestor reglementari va fi nesemnificativ pentru Romania.

De asemenea, la aceasta intalnire s-a discutat despre necesitatea dezvoltarii capitalului romanesc prin stimularea economisirii. In cadrul intalnirii a fost abordata si nevoia de a imbunatati competitivitatea Romaniei, atat la nivel de sistem bancar, cat si la nivelul mediului economic, in general, mentioneaza sursa citata.

Banca centrala a Austriei si autoritatea de reglementare a pietelor financiare, FMA, au propus in noiembrie un set de masuri privind activitatea marilor banci austriece, menite sa asigure ratingul AAA al Austriei.

Astfel, bancile cu prezenta internationala semnificativa, respectiv Erste, Raiffeisen si UniCredit Bank Austria, ar trebui sa se asigure ca creditarea efectuata de acum inainte de subsidiarele straine nu va depasi dincolo de 110% depozitele si finantarea atrase de pe pietele locale unde functioneaza.

Presedintele Traian Basescu a declarat, in 24 noiembrie, ca bancile statelor europene au obtinut "profituri uriase" in Romania, iar daca se pregatesc sa o lase nefinantata in criza este "lipsa de fair play", el spunand ca vrea sa creada ca statele venite mai tarziu in UE nu vor fi puse sa plateasca "lacomia" bancilor.

 

 

Publicat de : ---
Data publicării: 30 Ian 2012 - 06:17
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=39078&titlu=Basescu__Cel_mai_important_mesaj_primit_este_ramanerea_Erste_Bank_in_Romania