Primarul Capitalei, Oprescu: Vrem sa privatizam Elcen dupa modelul Apa Nova sau prin PPP [1]

Autor: Mediafax 28

.03.2013

Electrocentrale Bucuresti va fi privatizata dupa fuziunea cu RADET prin delegare de serviciu, dupa modelul Apa Nova din 1999, municipalitatea analizand insa si varianta incheierii unui parteneriat public-privat (PPP), a declarat la Guvern primarul general al Capitalei Sorin Oprescu.

El a aratat ca astfel ar putea fi asigurat necesarul de fonduri pentru refacerea retelelor de distributie a energiei termice, care la o prima evaluare se ridica la 1,8 miliarde euro.

"In urma consultarii cu Banca Mondiala si FMI, am cazut de acord ca viitorul luminos va fi cel al delegarii de serviciu. De cateva zile insa, am inceput sa ne punem serios problema, discutand cu consultantii, si o a doua varianta, aceea de a trece doar pe un parteneriat public-privat. (...) Anticipam faptul ca in aceasta structura noua 80% se va produce energie electrica, care va fi vanduta pe piata libera, iar cu restul de 20%, fie intr-un parteneriat public-privat, fie intr-o delegare de serviciu, sa putem avea acesti bani in cativa ani", a spus Oprescu.

Guvernul a aprobat miercuri prin memorandum comasarea Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice (RADET) cu Electrocentrale Bucuresti (ELCEN), astfel incat activitatile de productie si distributie sa fie integrate.

Urmare a acestui proces, datoriile RADET la ELCEN vor fi stinse.

ELCEN este controlata de compania de stat Termoelectrica, iar RADET functioneaza in subordinea Primariei Capitalei.

Neplata la termen a facturilor emise de ELCEN catre RADET a dus la strangerea unor datorii, dar si a unor majorari de intarziere care in 30 octombrie erau in valoare 2,24 miliarde lei, din care 1,44 miliarde lei reprezentau datoria principala, iar restul reprezentau penalizari de intarziere.

Potrivit discutiilor anterioare cu FMI, Guvernul ar fi trebuit ca pana la finele anului trecut sau inceputul acestui an sa plaseze pe piata de capital pachete de actiuni inclusiv la Elcen Bucuresti.


Publicat de : ---
Data publicării: 28 Mar 2013 - 06:04
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=40790&titlu=Primarul_Capitalei__Oprescu__Vrem_sa_privatizam_Elcen_dupa_modelul_Apa_Nova_sau_prin_PPP