Traian Basescu, la Chisinau, despre unire: Cereti-o si o vom face! [1]

Presedintele Traian Basescu s-a intalnit, miercuri, la Chisinau, cu reprezentanti ai societatii civile din tara vecina, o tanara spunand ca ar trebui facuta unirea pentru a rezolva mai repede integrarea in UE a Republicii Moldova, seful statului roman replicand: "Domnisoara, cereti-o si o vom face"

. Seful statului s-a bucurat de o primire calduroasa la Chisinau si nu a evitat o baie de multime prin capitala Republicii Moldova.

Traian Basescu este gata de unirea Romaniei cu Republica Moldova. Nu mai este nevoie decat de solicitarea Chisinaului.

O tanara prezenta la intalnirea presedintelui Basescu cu societatea civila din tara vecina a spus ca i se pare prea mult de asteptat pentru integrarea R.Moldova in UE, momentul estimat fiind abia peste 10-15 ani.

"Sa facem mai intai unirea si asa ne integram si in UE", a spus tanara, iar presedintele Basescu a replicat:

"Domnisoara, cereti-o si o vom face!".

Afirmatia presedintelui a starnit aplauzele celor participantilor la intalnire.

Seful statului a afirmat din nou miercuri la Chisinau ca aderarea R.Moldova la UE va fi o "reintalnire" a celor doua tari, asa cum a fost dupa Marea Unire de la 1918.

"UE e locul in care ne vom reintalni, unde vom fi din nou impreuna, cum am fost dupa marea Unire. UE este locul in care frontierele dispar, in care toti circulam de la unul la celalalt, valorile fiecarui popor sunt valori ale UE, acolo unde de fapt toti dobandim o noua identitate, alaturi de cea originara, cea de cetateni europeni", a mai spus Basescu.

Baie de multime

Basescu nu a ezitat sa faca o baie de multime la Chisinau. S-a intamplat dupa ce a depus flori la monumentul lui Stefan cel Mare. Basescu a fost aclamat de majoritatea celor prezenti, transmite UNIMEDIA.Multimea adunata in centrul Capitalei a scandat „Basescu, Basescu!”, „Unire, Unire!” si „Basarabia, pamant romanesc”. Unii au reusit sa il imbratiseze pe seful statului vecin si sa faca poze cu el.

Chirtoaca i-ar da cetatenia moldoveneasca

Primarul municipiului Chisinau, Dorin Chirtoaca, a declarat miercuri ca o sa il intrebe pe presedintele Traian Basescu daca vrea sa fie cetatean al Republicii Moldova avand in vedere atmosfera creata in randul cetatenilor de vizita sefului statului roman."Prima data sa ia cetatenia si dupa aia vedem care este formula cea mai potrivita. Ordinea ar fi primar general, apoi presedintie. Asa a fost in Romania: ministrul Transporturilor, primar general, apoi presedinte", a spus Chirtoaca intrebat de jurnalisti daca Basescu ar fi potrivit sa candideze pentru o functie importanta in Republica Moldova.El a precizat ca o sa il intrebe pe seful statului roman daca este interesat de obtinerea cetateniei avand in vedere atmosfera creata de vizita acestuia la Chisinau."Ii dam cetatenia Republicii Moldova si asa catalizam mai repede procesul de integrare europeana (al Republicii Moldova in Uniunea Europeana - n.r.). (...) Eu sunt gata. Juramantul aici se depune, la primarie. Eu sunt gata oricand", a adaugat Chirtoaca.Primarul municipiului Chisinau a avut miercuri convorbiri cu presedintele Traian Basescu.Dupa intrevederea cu presedintele Basescu, Chirtoaca a precizat ca i-a propus "cu titlu de gluma, dar cine stie poate fi si serios", ca anul viitor, cand sunt alegeri parlamentare in Republica Moldova, sa obtina cetatenia moldoveneasca si "sa continue munca impreuna cu noi".Intrebat in calitate de ce ar putea Traian Basescu sa sustina R. Moldova anul viitor, dupa ce i se incheie si cel de-al doilea mandat de presedinte, primarul Chisinaului a raspuns: "In calitate de Traian Basescu, nu mai este nevoie de niciun fel de titlu oficial. Aici, lucrurile sunt clare pentru domnia sa. Sunt convins ca ar putea obtine orice pozitie in Republica Moldova, daca si-ar dori. (...) Daca dansul va dori, la modul serios, nu am nimic impotriva. La cate cetatenii au fost date de catre Romania cetatenilor R. Moldova, prin aceasta am avea o situatie cum a fost cu Alexandru Ioan Cuza''.Basescu se afla intr-o vizita la Chisinau, prilej cu care s-a intalnit cu omologul sau moldovean Nicolae Timofti, cu premierul Iurie Leanca si cu presedintele Parlamentului R. Moldova, Igor Corman. Ulterior el se va intalni cu presedintele Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova, Vladimir Filat, presedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, presedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, precum si cu lideri de opinie si ai societatii civile.


Publicat de : ---
Data publicrii: 18 Iul 2013 - 06:03
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=41354&titlu=Traian_Basescu__la_Chisinau__despre_unire__Cereti_o_si_o_vom_face_