Mazare dezaproba inasprirea Codului Rutier. "Tot ce-as putea sa fac prin Consiliul Local ca sa imblanzesc, am sa fac" [1]

Mediafax Foto//Cristi Cimpoes

"Sunt impotriva inaspririi oricaror reguli

. Cred ca Romania daca reuseste sa faca ceva trebuie sa fie putin altfel decat restul Europei care merge in genunchi. Nu vreau reguli ca in Europa si sanctiuni ca in Europa. Daca ma intrebati pe mine, sunt impotriva. Pentru ca toti in Europa sunt disperati de la reguli financiare pana la reguli rutiere samd. Orice strain care ajunge in Romania zice: «Dar la voi inca se poate trai». Ar fi trebuit sa profitam de lucrul acesta, inca se poate trai", a declarat Radu Mazare, miercuri, la finalul sedintei Consiliului Local, citat de corespondentul MEDIAFAX.

El a precizat ca in cazul in care proiectul privind descentralizarea anumitor servicii ar intra in vigoare, iar Serviciul Politiei Rutiere ar trece in subordinea Consiliului Local, atunci ia in calcul sa imblanzeasca anumite prevederi, in masura in care este posibil acest lucru.

"Tot ce-as putea sa fac prin Consiliul Local ca sa imblanzesc, am sa fac. Uite cum a fost asta-vara in Mamaia, ai vazut ca nu au mai fost atatia politisti care sa-ti puna fiola din cinci in cinci metri, sa-ti puna radarul, dar am pus niste galme, a fost extraordinar de bine, a limitat viteza si in rest cred ca a fost din punct de vedere al circulatiei cea mai buna vara, fara politie. In masura in care Consiliul poate sa faca, fac orice pentru a nu fi atat de multa strictete ca in Europa de Vest si in special de Nord, unde nu poti sa faci nimic, nimic", a explicat Radu Mazare.

Intrebat ce parere are despre proiectul de descentralizare, care prevede ca anumite servicii sa treaca la autoritatile locale, primarul Constantei a spus ca este un lucru bun, pentru ca acele institutii vor fi mult mai aproape de oameni.

"Cred ca e extraordinar de bine. Sa luam directorii institutiilor aflate in subordinea primariilor, cand considerati si populatia apreciaza ca ceva e in neregula, voi, ziaristii, imediat sariti, il chemam pe director aici, in fata Consiliului Local, da explicatii. In momentul in care raspunde numai la centru, la Bucuresti, asa ceva este imposibil. Daca, spre exemplu, seful Politiei Rutiere va fi numit de catre Consiliul Local si vor fi probleme, le sesizati voi, le sesizam noi, le constatam, oricand poti sa-l chemi si el raspunde in fata Consiliului Local, nu mai poate sa se ascunda, «stii, ca de la Bucuresti, ca Directia, ca cutare» si acolo niciodata nu poti sa o finalizezi. Este mult mai aproape de oameni si tot ce e mult mai aproape de oameni este mult mai functional si poate fi corijat. E un lucru foarte bun", a afirmat Radu Mazare.

Adoptarea noului Cod rutier a fost amanata de Guvern, dupa o discutie in sedinta de miercuri, afirma surse oficiale.

Ministrul Radu Stroe a anuntat ca noul Cod Rutier prevede o amenda maxima de 16.000 de lei pentru administratorii de drumuri care nu isi indeplinesc atributiile, o amenda maxima pentru soferi de 9.600 lei si o perioada maxima de doi ani in cazul suspendarii permisului de conducere.

El a precizat ca aceste sanctiuni sunt intre prevederile finale incluse in proiectul noului Cod Rutier, care va fi promovat sub forma unei ordonante de urgenta si adoptat miercuri in sedinta de Guvern.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat insa ulterior ca ar trebui facuta o dezbatere in Parlament in ceea ce priveste Codul Rutier, data fiind importanta si efectele modificarilor, el aratand ca este fundamentata si adoptarea OUG si ca va exista o discutie in Guvern asupra celei mai bune variante.

Marti, Stroe declara, la finalul unei sedinte a liderilor PNL, ca s-a optat, ca decizie politica, pentru promovarea noului Cod rutier prin ordonanta de urgenta a Guvernului.


Publicat de : ---
Data publicrii: 03 Oct 2013 - 06:06
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=41641&titlu=Mazare_dezaproba_inasprirea_Codului_Rutier____Tot_ce_as_putea_sa_fac_prin_Consiliul_Local_ca_sa_imblanzesc__am_sa_fac__