"Desi nu imi aduc aminte acum, in clipa de fata, sa fi existat un precedent de acest fel, nu vad acum niciun impediment, pentru ca orice ancheta penala are o dinamica a ei
. Daca la un anumit moment s-a apreciat ca nu se da un vot, nimic nu ne impiedica ca ulterior sa se reaprecieze si sa fie dat alt vot. Nu vad niciun impediment legal in acest moment", a afirmat Nitu, la iesirea din sediul Consiliului Superior al Magistraturii.
Intrebat daca poate cere Parlamentului sa ridice imunitate unor fosti ministri pentru care alesii s-au pronuntat deja, cum ar fi cazurile lui Varujan Vosganian si Daniel Chitoiu, procurorul general a subliniat ca, din punct de vedere legal, aceasta solicitare poate fi adresata oricand. "Acum, cand dumneavoastra imi ridicati aceasta problema, nu vad niciun impediment legal sa nu putem sa solicitam o reanalizare a situatiei de catre Parlament", a afirmat el.
Tot joi, Horatius Dumbava, membru al CSM, i-a trimis lui Klaus Iohannis o scrisoare deschisa in care ii solicita sa faca demersuri pentru a fi reluata procedura de ridicare a imunitatii si in cazul altor parlamentari, intre care Varujan Vosganian, Daniel Chitoiu, Laszlo Borbely, Vlad Cosma si Ion Stan.
Citeste si:
DNA cere URMARIREA PENALA a noua fosti ministri, in cazul licentelor Microsoft. Persoane din Guvern si ministere au pretins comisioane de 20 milioane de dolari. REACTII ale fostilor ministri
Citeste si:
Avizele pentru inceperea urmaririi penale a cinci fosti ministri, in dosarul Microsoft, trimise DNA
"In ultimele zile, asistam la un rol constructiv, fara precedent, al Parlamentului, in a nu obstructiona justitia in a-si face datoria constitutionala. (...) Insa trebuie spus ca si aici trebuie mers pana la capat, tocmai pentru a nu mai exista loc de interpretare. Exista cereri ale procurorului general de ridicare a imunitatii unor parlamentari, respinse fara o justificare de catre Parlament, si ma refer la domnii senatori si deputati, printre altii: Varujan Vosganian, Daniel Chitoiu, Laszo Borbely, Vlad Cosma, Ion Stan. Trebuie reluata procedura in cazul acestor parlamentari, iar Plenul Parlamentului sa dea liber justitiei in a verifica acuzatiile aduse de procurori", solicita judecatorul Dumbrava, in scrisoarea deschisa transmisa presedintelui ales.
Membrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a subliniat, in acelasi context, ca este nevoie, pana la modificarea Constitutiei Romaniei, de o noua lege privind ridicarea imunitatii, "prin care sa se prevada in mod clar ridicarea barierelor nejustificate in indeplinirea actului de justitie".
In aceasta saptamana, Camera Deputatilor a avizat luarea de masuri preventive in cazul lui Ioan Adam, Ion Dinita si Mircea Rosca, iar Senatul a dat unda verde urmaririi penale a senatorilor Ecaterina Andronescu si Serban Mihailescu.
Publicat de
:
---
Data publicării: 21 Noi 2014 - 06:30