Ucraina, condusa de lideri cunoscatori ai limbii romane si cu origini bucovinene (Video) [1]

Arseni Iateniuk a fost confirmat in functia de premier al Ucrainei

. Candidatura lui Iateniuk, propusa de noua coalitie prooccidentala si prezentata de presedintele Petro Porosenko, a fost aprobata de 341 de parlamentari ucraineni.

Frontul Popular, formatiunea condusa de Arseni Iateniuk, a obtinut 22,14 la suta din sufragii la alegerile parlamentare anticipate din Ucraina.

„Ucraina este in razboi, oamenii se confrunta cu probleme si de noi depinde daca vom opri agresiunea. Ne aflam in fata unei agresiuni externe — invazia militara rusa, care nu este altceva decat o incalcare a integritatii teritoriale si a suveranitatii noastre ca o incercare de a distruge Ucraina”, a declarat Iateniuk in fata deputatilor.

Fapt fara precedent, noua coalitie de la Kiev are 302 de parlamentari din totalul de 450 de membri ai Radei Supreme, o majoritate capabila sa modifice si Constitutia. Potrivit acordului de coalitie, majoritatea prooccidentala din noul parlament ucrainean si-a fixat ca prioritate aderarea Ucrainei la NATO, angajandu-se sa modifice pana la sfarsitul anului legislatia nationala pentru a anula statutul de stat nealiniat si a relansa politica in vederea aderarii la Alianta Nord-Atlantica.

Arseni Iateniuk a fost numit in functia de sef al guvernului de la Kiev pe 27 februarie 2014, dupa ce fostul prim-ministru Mikola Azarov si-a dat demisia. Arseni Iateniuk s-a nascut pe 22 mai 1974 in orasul Cernauti, este casatorit si are doi copii.

Unul dintre bunicii paterni ai lui Iateniuk era bucovinean, nascut in Romania si avand cetatenia romana. Arseni Iateniuk intelege limba romana.

Partidul sau a fost urmat indeaproape de cel al presedintelui Petro Porosenko, la alegerile de la finalul lunii octombrie.

Si Porosenko este cunoscator al limbii romane. Nascut in regiunea Odessa, el a ajuns sa locuiasca o vreme la Tighina, in pe atunci RSS Moldoveneasca, unde s-a familiarizat cu limba romana. În timpul vizitei intreprinse de curand la Chisinau, alaturi de presedintele Poloniei, Porosenko i s-a adresat si in limba romana omologului sau moldovean, Nicolae Timofti.

În luna octombrie, Porosenko a rostit un discurs la Universitatea din Cernauti. O parte din aceasta alocutiune a fost sustinuta in limba romana, intr-un oras in care aceasta limba este folosita in mod uzual si poate fi auzita oricand pe strada.


Publicat de : ---
Data publicării: 28 Noi 2014 - 05:58
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=42025&titlu=Ucraina__condusa_de_lideri_cunoscatori_ai_limbii_romane_si_cu_origini_bucovinene__Video_