Ponta a dat afara galagiosii. Vanghelie, Geoana si Sova, exclusi din PSD [1]

taguri: victor, ponta, marian, vanghelie, mircea, geoana, dan, sova

Sase ore

. Atat a durat prima sedinta a conducerii PSD de dupa dezastrul de la alegerile prezidentiale. Si, la sfarsit, Comitetul Executiv National a exclus trei oameni care nu au niciodata legatura cu esecul lui Victor Ponta, si anume, Marian Vanghelie, Dan Sova si Mircea Geoana.

Premierul Ponta ne-a povestit ca prima decizie care a fost discutata si adoptata a fost cea legata de data la care vor fi convocate forurile principale de conducere ale partidului, respectiv consiliul national si congresul, iar decizia a fost ca ambele sa se organizeze in martie 2015.

Cu aceasta ocazie, toata echipa de conducere isi va incheia mandatul, „dar nu pentru ca am pierdut alegerile, ci pentru ca se incheie un ciclu electoral” si va lasa loc pentru un alt proiect politic si o alta conducere, a precizat Ponta. Desi a tinut sa spuna ca „unii vor fi realesi”, nu a spus clar ca va candida din nou pentru sefia partidului. Daca s-ar fi facut congres in decembrie, Ponta a sustinut ca le-ar fi spus celor din CExN ca nu ar fi candidat si „atunci nimeni nu si-a mai dorit congres in decembrie”.

Guvernarea merge mai departe

A doua decizie luata in CExN a fost, potrivit premierului, ramanerea la guvernare. „Cu o singura abtinere”, Ponta spune ca a primit un mandat foarte clar pentru a continua pentru ca pana acum a avut atatea „rezultate foarte bune” legate de economie, agricultura, fonduri europene.

Coalitia de guvernare se va schimba, in sensul ca UDMR iese, cum a anuntat, din Executiv, dar si pentru ca se schimba alianta prin includerea PLR, partidul lui Tariceanu. Practic, Ponta a anuntat ca va coopta in Guvern PLR si isi va baza activitatea pe o majoritate parlamentara formata din PSD, UNPR, PC, PLR, plus minoritatile, dar si alte forte politice care vor dori sa il sustina. În noua formula va prezenta o noua formula de guvern in fata Parlamentului „pentru un vot”.

Perceptia „oamenilor”

Victor Ponta a vorbit apoi despre cauzele infrangerii sale si de faptul ca PSD are nevoie sa vina pana in primavara cu un nou proiect politic pentru ca trebuie sa inteleaga faptul ca trebuie sa se schimbe modul in care se face politica.

Ponta a expus acuzatiile care inca atarna greu la imaginea partidului sau si de care e necesar sa scape.

În primul rand, a pomenit comunismul si de necesitatea ruperii de trecut, pentru ca „oamenii” inca vad PSD ca pe un partid legat de comunisti.

În al doilea rand, imaginea ca partidul sau protejeaza persoanele corupte.

La acest subiect, Ponta a observat ca „s-a reactivat tema cu legea amnistiei si gratierii” prin deputatul Nicolae Paun si a insistat ca nu apartine PSD, nu o va sustine.

În fine, a treia problema pe care se pare ca au identificat-o in CExN este aceea ca PSD este perceput ca un partid al baronilor.

Coabitarea doi

Ce a mai inteles Ponta din „lectia dureroasa” a esecului de la prezidentiale este ca poporul vrea ca puterea sa fie partajata, nu detinuta de un singur partid, si a dat de inteles ca va colabora cu Iohannis, care este un „presedinte legitim”. A fost o sedinta dificila din care poate sa invete sau sa se gaseasca altii mai buni decat el.

Ponta a mai anuntat ca trei colegi au fost exclusi: Marian Vanghelie, Mircea Geoana si Dan Sova. Despre acesta din urma a spus ca a fost exclus pentru „prea mult entuziasm”, dar despre ceilalti a dat de inteles ca au trebuit sa plece pentru ca vrea ca echipa de conducere sa fie unita. El a mentionat ca decizia a fost luata cu 80 de voturi pentru si doar doua impotriva.


Publicat de : ---
Data publicării: 28 Noi 2014 - 05:58
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=42045&titlu=Ponta_a_dat_afara_galagiosii__Vanghelie__Geoana_si_Sova__exclusi_din_PSD