Parlamentul italian se reuneste pentru a alege presedintele tarii [1]

"Alegerile prezidentiale reprezinta un test important pentru Matteo Renzi (

...) care va trebui sa fie in masura sa propuna un nume care sa obtina un consens cat mai amplu posibil", au apreciat analistii bancii Unicredit.

Toti senatorii si deputatii, precum si 58 de reprezentanti ai regiunilor italiene, adica 1.009 persoane, vor vota pentru prima data incepand cu ora 14.00 GMT (16.00, ora Romaniei).

La primele trei tururi de scrutin, o majoritate de doua-treimi dintre marii electori, adica 672 de voturi, este necesara. Dar incepand cu cel de-al patrulea tur, este suficienta majoritatea simpla, adica 505 voturi.

Partidul Democrat (PD) al lui Matteo Renzi dispune oficial de minimum 415 voturi, la care se adauga cateva zeci de alesi ai altor partide sau grupuri mixte. Renzi mizeaza astfel pe alegerea candidatului sau incepand cu cel de-al patrulea tur, daca nu va avea probleme din cauza disensiunilor sale cu aripa stanga a partidului sau.

Consemnul de vot pentru principalele doua forte politice, PD si dreapta reunita in jurul fostului premier Silvio Berlusconi, este sa prezinte buletinele de vot goale la primele trei tururi, joi si vineri, pentru a reusi sambata sau cel mai tarziu duminica alegerea unui presedinte.

Prerogativele presedintelui italian sunt foarte limitate, dar actualul sef al statului, Giorgio Napolitano, a aratat ca poate avea o influenta importanta asupra vietii politice.

Pentru moment, nici unul dintre numeroasele nume citate de presa nu pare sa se evidentieze, din cauza opozitiei unuia sau a altuia dintre actorii principali.

Opozantii lui Matteo Renzi "afirma ca seful Guvernului isi tine cartile ascunse pentru ca inca nu are solutia", comenteaza cotidianul Corriere della Sera.

Dincolo de indicatiile generice privind un "profil inalt", singurul numitor comun pare sa fie vointa de a avea "un politician si nu un tehnocrat", a explicat Paolo Romani, un membru important al Forza Italia, partidul lui Silvio Berlusconi.

- Metode KGB -

Aceasta tacere a lui Matteo Renzi incinge spiritele, atat in cadrul partidului sau, cat si in randul opozitiei.

"Cu aproximativ 24 de ore inainte de votul pentru presedinte, cei circa 400 de parlamentari ai PD nu stiu inca cu cine sa voteze. Pentru moment, Renzi le-a impus doar sa dea buletinul gol. Ne opunem acestei metode de tip KGB a lui Renzi printr-o adunare publica pentru a propune nume", a denuntat Luigi Di Maio, un oficial de rang inalt din Miscarea cinci stele (M5S).

Problema este ca Matteo Renzi pare sa aiba dificultati in ceea ce priveste gasirea unui nume care sa ii convina si care sa poata primi de asemenea voturi din randul opozitiei.

In pofida incertitudinilor, presa mizeaza pe trei nume: fostul premier Giuliano Amato, actualul ministru de Finante Piercarlo Padoan si judecatorul constitutional Sergio Mattarella, Renzi preferandu-l pe ultimul.

Dar in caz de impas, seful Guvernului a amenintat cu o "lovitura a la Renzi", prezentand de exemplu candidatura presedintelui Senatului, Pietro Grasso, sau a magistratului anticoruptie Raffaele Cantone, scrie La Stampa.


Publicat de : ---
Data publicării: 30 Ian 2015 - 05:51
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=43673&titlu=Parlamentul_italian_se_reuneste_pentru_a_alege_presedintele_tarii