Valer Marian: "Generalul Coldea a reusit sa-si impuna controlul asupra altor doua servicii interne" [1]

"Declaratiile doamnei Elena Udrea despre Florian Coldea sunt veridice in cea mai mare parte", spune senatorul Valer Marian intr-un interviu acordat ziarului Bursa

.

Reporter: Sunteti unul din putinii oameni care au adus, in trecut, acuzatii generalului Florian Coldea. Acum, deputatul Elena Udrea face acuzatii extrem de grave la adresa sefului interimar al SRI. Cum comentati declaratiile doamnei Elena Udrea?

Valer Marian: Fara a fi un fan al doamnei Elena Udrea, pe care am criticat-o in numeroase declaratii politice, incepand cu "Cazul Alro, un Watergate romanesc", spre deosebire de numerosi politicieni, analisti si ziaristi, cred ca declaratiile doamnei Elena Udrea referitoare le generalul Florian Coldea sunt veridice in cea mai mare parte. Si mai cred ca Elena Udrea n-a spus nici 10% din ceea ce stie.

Trebuie sa avem in vedere ca Elena Udrea a fost timp de un deceniu sfetnicul de taina al presedintelui Traian Basescu si ca a avut relatii apropiate si fructuoase atat cu sefii SRI, care au menajat-o in cazul Alro, cat si cu sefii altor servicii secrete, respectiv cu fostii sefi ai serviciului secret al MAI, chestorii Virgil Ardelean si Gelu Oltean, cu adjunctul directorului SPP pentru activitatea de informatii, generalul Alexandru Burian, si cu directorul STS, generalul Marcel Opris.

Acuzatiile Elenei Udrea si ale Alinei Bica la adresa lui Florian Coldea sunt foarte grave, ajungandu-se inclusiv la amenintari cu moartea, dupa cum sustin acestea. Credeti ca aceste amenintari pot fi reale?

Astfel de amenintari fac parte din arsenalul de intimidare si contracarare, dar nu cred ca exista intentii de finalizare a acestora. Cred ca astfel de lucruri sunt posibile doar in state bananiere, in bantustane sau in regimuri autocrate, nu intr-un stat membru al Uniunii Europene si al NATO.

Deputatul Elena Udrea sustine ca generalul Florian Coldea conducea, de fapt, SRI si nu George Maior. Care este opinia dumneavoastra?

Am afirmat ca generalul Coldea este seful de facto al SRI cu mult timp inaintea Elenei Udrea, respectiv incepand din anul 2010, in mai multe declaratii politice, ca "Rapirea din Irak: dupa 5 ani"(2010), "Generalul Coldea, cainele de prada al democratiei" (2013) sau "Un altfel de bilant al SRI" (2014).

George Maior a avut doar functie de reprezentare in calitate de director al SRI, conducerea operativa fiind asigurata de generalul Coldea, care colecta informatiile adunate de toti subalternii sai si decidea modul lor de valorificare.

Florian Coldea era considerat, acum ceva timp, un apropiat al lui Traian Basescu si al Elenei Udrea. L-ati numit in declaratiile dumneavoastra politice "omul de incredere al presedintelui Traian Basescu".De ce credeti ca Florian Coldea a schimbat tabara politica?

Din dorinta de supravietuire, pentru ca fostului sau stapan, Traian Basescu, pe care l-a servit cu devotiune timp de 10 ani, i-a expirat ultimul mandat prezidential si voia sa intre in gratiile urmatorului presedinte. Sa ne amintim ca a mai existat un director al SRI care a declarat dupa alegerile prezidentiale din 1996 ca a votat schimbarea, cu speranta ca va fi mentinut in functie de presedintele Emil Constantinescu dupa ce l-a servit timp de 7 ani pe presedintele Ion Iliescu.

Ati avut mai multe declaratii politice privind activitatea domnului Florian Coldea. Ati primit amenintari de vreun fel dupa publicarea acestora? Sau vreun drept la replica din partea generalului Coldea?

Personal, nu am primit amenintari de vreun fel, dar am aflat din surse din SRI ca am fost monitorizat cu maxima atentie dupa astfel de declaratii.

N-am primit niciun drept la replica din partea generalului Coldea si nu a existat nici o replica din partea SRI.

Cum credeti ca va fi perceput acum SRI, dupa aceste acuzatii extrem de grave?

Cu siguranta ca imaginea SRI va fi profund afectata de acuzatiile doamnei Elena Udrea, dupa ce, in ultima perioada, credibilitatea institutiei a crescut substantial in sondajele de opinie, datorita implicarii in campania anticoruptie.

Am un regret pentru ofiterii profesionisti, onesti si patrioti din SRI si cred ca numai demisia generalui Coldea ar putea sa redea credibilitatea serviciului.

Elena Udrea sustine ca Florian Coldea l-a sustinut pe Klaus Iohannis pentru alegerile din 16 noiembrie. Care este opinia dumneavoastra?

Nu cred ca a existat o intelegere in acest sens intre domnul Klaus Iohannis si generalul Coldea. Dar este posibil ca Florian Coldea sa fi sustinut alegerea domnului Klaus Iohannis in functia de presedinte al Romaniei, daca este adevarat ca Victor Ponta i-ar fi transmis ca-l va schimba din functie in cazul in care va castiga alegerile prezidentiale.

Un argument in acest sens ar fi si faptul ca primarul Aradului, Gheorghe Falca, care l-a sustinut pe Florian Coldea in promovarea sa in functia de prim-adjunct al directorului SRI, a devenit in toamna anului trecut unul din cei mai importanti lideri ai noului PNL si a fost implicat activ in campania domnului Klaus Iohannis. Nu este exclus nici ca generalul Coldea sa fi raspuns unor comenzi externe in acest sens.

Care credeti ca va fi pozitia actualului presedinte in legatura cu acest scandal?

Cred ca ar fi firesc ca presedintele Klaus Iohannis sa profite de acest scandal pentru a face curatenie la varful serviciilor secrete din Romania, care sunt conduse de "copiii de trupa" ai fostului presedinte Traian Basescu.

Credeti ca asistam, de fapt, la o lupta intre serviciile secrete?

Nu, nu cred intr-un asemenea scenariu, pentru ca, in ultimii ani, generalul Coldea a reusit sa-si impuna controlul asupra altor doua servicii interne, prin promovarea in fruntea acestora a unor subalterni fideli de-ai sai din SRI, respectiv a chestorului Gheorghe Nicolae la comanda serviciului secret al MAI si a generalului Costin Nedelea la comanda unitatii informative a SPP.

Cum va explicati ascensiunea fulminanta a generalului Coldea in fruntea SRI?

Am motivat in mai multe declaratii politice ca ascensiunea fulminanta a generalului Coldea se bazeaza pe nepotism si obedienta totala. În prima parte a carierei sale a fost sprijinit de generalul Dan Gheorghe, care a detinut functii de comanda in cadrul USLA, UM 0215 si SRI si ii era unchi din partea mamei, si de generalul Sorin Brateanu, fost sef al Secretariatului General al SRI, care-i este nas de casatorie. Si, dupa cum am aratat anterior, pentru numirea in functia de prim-adjunct al directorului SRI, care s-a produs in 2005, a fost sustinut politic de tandemul aradean, Gheorghe Falca - Gheorghe Seculici, lideri PDL care se aflau in relatii de afinitate cu fostul presedinte Traian Basescu.

Care mai este legatura intre generalul Coldea si cei care l-au propulsat in aceasta functie, respectiv domnul Gheorghe Falca si socrul acestuia - Gheorghe Seculici?

Cred ca trebuie sa fie o legatura de recunostinta pentru ca, in principiu, sprijinul pe care l-a primit intr-un moment hotarator pentru cariera sa nu poate fi uitat.

L-ati cunoscut personal pe generalul Coldea? Dar pe domnul Maior? Daca da, ce impresie v-au facut?

Nu i-am cunoscut personal.

Cum l-ati caracteriza pe domnul Florian Coldea?

Desi este plin de morga si ii place sa faca pe misteriosul, generalul Coldea este, in realitate, o persoana lipsita de orizont intelectual (vezi esecurile la examenele de la Institutul Politehnic din Timisoara si de la Academia Nationala de Informatii) si de capacitate de comunicare, evitand atat luarile de cuvant la reuniuni publice, precum si contactul cu presa neacoperita. Ofiteri din SRI care l-au cunoscut mai bine au afirmat, cu mai multi ani in urma, ca "este capabil sa ingroape orice si pe oricine".

Credeti ca domnul Coldea detine informatii cu care il poate santaja pe fostul presedinte Traian Basescu?

Cred ca timp de un deceniu a obtinut astfel de informatii, tinand cont si de vulnerabilitatile lui Traian Basescu.

Sustineati intr-o declaratie politica faptul ca generalul Florian Coldea si-a numit in functii importante de sefi si de loctiitori de unitati oameni de incredere si buni executanti. Aveti informatii potrivit carora acesti oameni mai sunt loiali domnului Coldea?

Aproape sigur acesti oameni i-au ramas loiali generalului Coldea pentru ca viitorul lor depinde de acesta.

Elena Udrea sustine ca Sebastian Ghita i-a spus ca a pierdut controlul la Romania TV si ca, de fapt, Florian Coldea conduce televiziunea. Este posibil acest lucru?

Cred ca da.

Sunt ofiteri acoperiti in presa romaneasca?

Nu pot sa dau decat un raspuns afirmativ, avand in vedere ca fostul director al SRI, George Maior, a declarat de cateva ori ca serviciul pe care l-a condus are ofiteri acoperiti in presa si ca afirmatiile sale au fost confirmate in cazul ziaristilor Valentin Zaschievici de la Jurnalul National si Robert Turcescu de la B1TV.

Credeti ca generalul Coldea a facut politie politica?

Nu numai ca am simtit acest lucru pe pielea mea, dar implicarea generalului Coldea in activitati de politie politica a fost confirmata de adnotarile sale in scop de santaj in cazul a trei judecatori de la Curtea Constitutionala care au avizat favorabil cererea de suspendare a presedintelui Traian Basescu in 2007, precum si de ofiteri SRI care mi-au relatat ca acesta a emis un ordin ilegal privind monitorizarea tuturor politicienilor importanti (membrii Guvernului, parlamentarii, primarii, presedintii de consilii judetene) si ca operatiuni in acest sens au fost efectuate de o anumita structura a SRI, respectiv de Structura 3 din UM 0289.

Ati lansat mai multe acuzatii la adresa generalului Florian Coldea pe parcursul timpului, pe care le-ati si facut publice. Ati primit vreun raspuns din partea vreunei institutii a statului roman?

Nu am primit niciun raspuns din partea vreunei institutii a statului roman, nici macar din partea Parchetului de pe langa Înalta Curtea de Casatie si Justitie, DNA si Comisiei parlamentare de supraveghere a activitatii SRI, carora le-am transmis acuzatiile formulate public prin declaratii politice sau interpelari parlamentare.

Cum apreciati activitatea organelor de justitie in perioada Traian Basescu si cum credeti ca va evolua ea in timpul lui Klaus Iohannis? Vor fi mai multe sau mai putine abuzuri/dosare fabricate acum decat inainte?

Consider ca, in ultimul an de mandat prezidential al lui Traian Basescu, activitatea organelor de justitie a inregistrat un nou suflu si a capatat o tenta de independenta, de echidistanta politica, fapt relevat indeosebi de cresterea substantiala a DNA in sondajele de opinie. Cred ca exista premise favorabile ca in mandatul presedintelui Klaus Iohannis sa se intareasca independenta justitiei si sa creasca operativitatea acesteia si, implicit, sa scada numarul abuzurilor, inclusiv al dosarelor fabricate.

Credeti ca mai exista cazuri de participare a lucratorilor serviciilor secrete la operatiunile de contrabanda cu diferite produse, inclusiv produse petroliere?

Din pacate, desi s-a inregistrat o diminuare, mai exista astfel de cazuri.

Presedintele Traian Basescu a sustinut recent ca serviciile de informatii sunt incontrolabile in acest moment. Sunteti de acord cu acest lucru?

Cred ca Traian Basescu a avut un moment de sinceritate, numai ca el este principalul vinovat pentru extensia vadita a controlului si puterii principalelor servicii secrete din Romania, in contextul in care el i-a numit, avansat, menajat, cultivat si folosit pe sefii acestora.

Elena Udrea sustine: "Cred ca societatea civila ar trebui sa se intrebe daca este normal ca o putere oculta sa influenteze activitatea institutiilor democratice ale statului roman, daca un om care stie exact bubele fiecaruia din cap din Parlamentul Romaniei, ale politicienilor, este normal sa influenteze activitatea justitiei". Cum comentati?

Nu este normal si este regretabil ca s-a ajuns aici, iar institutiile abilitate, respectiv Presedintele Romaniei, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, Parlamentul si Parchetul de pe langa Înalta Curte de Casatie si Justitie trebuie sa ia urgent si ferm masuri pentru curmarea unei astfel de situatii.

În calitate de parlamentar, consider ca se impune schimbarea multor membri ai Comisiei parlamentare de supraveghere a activitatii SRI, pentru ca aceasta sa-si indeplineasca efectiv rolul sau legitim, precum si sa fie constituita o comisie parlamentara de ancheta care sa verifice atat acuzatiile doamnelor Elena Udrea si Alina Bica, cat si ale altor politicieni, magistrati, jurnalisti si chiar ofiteri de informatii.


Publicat de : ---
Data publicării: 06 Feb 2015 - 05:48
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=44057&titlu=Valer_Marian____Generalul_Coldea_a_reusit_sa_si_impuna_controlul_asupra_altor_doua_servicii_interne__