Sa deslusim putin stilul Iohannis. Cum si-a batut joc Parlamentul de mesajul presedintelui [1]

Valeriu Zgonea si Calin Popescu Tariceanu au fost primii care au facut un gest lipsit de eleganta, atunci cand au programat circul cu ridicarea imunitatilor Elenei Udrea imediat dupa discursul presedintelui Iohannis din Parlament

. Era la mintea cocosului ca presa se va duce dupa fenta si, prin urmare, mesajul presedintelui a cazut intre vagoane si a ramas intr-o nemeritata uitare. Si e pacat, pentru ca a fost un discurs realmente consistent, chiar daca unii l-au catalogat drept plictisitor.

Acum doua saptamani, imi exprimam o oarecare nemultumire asupra faptului ca, dupa ce s-a consultat cu partidele pe seama agendei legislative imediate, presedintele Iohannis nu a exprimat niciun punct de vedere asupra unor chestiuni de mare interes, cum ar fi, bunaoara, modalitatea de alegere a primarilor si a presedintilor de Consilii Judetene. Cred ca m-am pripit: presedintele a facut-o in discursul de luni - si probabil ca dupa navalnicul Basescu, va trebui sa ne obisnuim ca noul presedinte are un stil mult mai asezat si mai institutional de a-si exprima punctele de vedere.

Iata ce a spus Klaus Iohannis: „Noi, intreaga clasa politica trebuie sa reflectam la rece daca alegerea dintr-un singur tur de scrutin a presedintilor de Consilii Judetene sau a primarilor a fost o decizie oportuna sau nu, daca a adus administratia mai aproape de cetatean sau nu, daca a facut-o mai responsabila, mai reprezentativa, mai transparenta sau nu”. Nu se putea imagina un mod mai lipsit de contondente, dar si de echivoc de a spune ca scrutinul intr-un singur tur e o solutie proasta. Si totusi, a doua zi, in Comisia de Cod Electoral, PSD si-a impus punctul de vedere: primarii vor fi alesi tot intr-un singur tur de scrutin.

Klaus Iohannis a ridicat si problema abuzului de ordonante de urgenta ale Guvernului si a adaugat, referindu-se la ordonanta traseistilor: „Ridic aceasta problema in contextul in care pe agenda consultarilor mele cu partidele politice s-a aflat si nefericita Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 55/2014. O decizie luata la nivel de Guvern, intr-un context la care nu doresc sa ma mai refer, s-a intors acum ca un bumerang asupra Parlamentului si a creat o situatie juridica aproape imposibil de rezolvat”. Nu se putea imagina un cuvant mai putin amenintator decat “nefericita” pentru o decizie absolut scandaloasa a Guvernului. Si totusi, a doua zi, ordonanta a fost aprobata tacit, intrucat Camera Deputatilor a refuzat sa o respinga si sa o puna in accord cu decizia Curtii Constitutionale – ceea ce ar fi insemnat ca alesii locali care au migrat intr-o proportie covarsitoare catre PSD sa-si piarda mandatele.

Aceste doua exemple, survenite chiar a doua zi dupa discursul presedintelui, sunt o manifestare fatisa, sfidatoare chiar, a ceea ce Klaus Iohannis acuza ca fiind „electoralism” – si anume „sa gandesti masuri si sisteme de vot de natura sa maximizeze castigul electoral al unui partid sau al altuia intr-un moment dat”.

Nu-mi dau seama daca Klaus Iohannis chiar a crezut ca va iesi ceva bun din parteneriatul pe care l-a propus Parlamentului. Raspunsul Parlamentului ar trebui sa-i spuna ca si-a facut iluzii in zadar si ramane sa asteptam cum va riposta presedintele, asa asezat si institutional cum ii sade in obicei. Poate nu vom vedea prea curand un alt fel de a face politica, dar cu siguranta vom vedea un alt fel de lupta politica.


Publicat de : ---
Data publicrii: 12 Feb 2015 - 05:23
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=44421&titlu=Sa_deslusim_putin_stilul_Iohannis__Cum_si_a_batut_joc_Parlamentul_de_mesajul_presedintelui