DNA cere aviz pentru arestarea deputatului PSD Ion Ochi, acuzat de luare de mita [1]

--> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Deputatul PSD de Brasov Ion Ochi, fost vicepresedinte al Consiliului Judetean Brasov, este acuzat de procurorii anticoruptie de luare de mita si abuz in serviciu

.

DNA il acuza pe Ochi ca, in a doua jumatate a anului 2011, cand acesta era vicepresedinte al CJ Brasov, ar fi convenit cu omul de afaceri Dorin Cristian Nica ca firma acestuia sa execute lucrari de reparatie a drumului judetean 112D (Prejmer - Lunca Calnicului). „Prin aceasta, a urmarit obtinerea de foloase materiale necuvenite, precum si de capital electoral pentru alegerile parlamentare care urmau sa se desfasoare in toamna anului 2012 (alegeri in urma carora a si devenit deputat)”, sustine DNA.

Firma respectiva a executat 60% din lucrari fara sa existe vreun contract cu CJ Brasov sau cerinte tehnice. Intelegerea dintre Ochi si omul de afaceri a fost ca firma acestuia sa achizitioneze materialele de constructie de la firma lui Ion Ochi, de unde si acuzatia de luare de mita. Firma deputatului Ochi a primit 490.000 de lei de la firma lui Nica, pentru „agregate minerale”, conform DNA. Banii au fost remisi abia dupa ce firma lui Nica a primit banii de la CJ Brasov, deci spaga s-a platit practic din banii publici.

„Lucrarile au fost executate necorespunzator, nu au fost finalizate, iar in prezent drumul judetean respectiv se afla intr-o stare comparabila cu cea de dinaintea reabilitarii, fiind necesare, potrivit estimarilor, aceleasi reparatii”, arata DNA.

Pentru a putea deconta lucrarile de la bugetul CJ Brasov, s-a organizat o licitatie-fantoma, arata DNA. Firma lui Nica a participat la „o procedura formala de achizitie publica, context in care, la instigarea inculpatului Ochi Ion, comisia de evaluare a ofertelor a declarat castigatoare  societatea omului de afaceri cu un punctaj maxim, desi oferta depusa  nu a fost in realitate analizata”, conform DNA.

Pentru a se asigura ca firma lui Nica iese castigatoare, Ion Ochi i-ar fi determinat pe ceilalti participanti la licitatie, care au contestat procedura de achizitie, sa-si retraga plangerile, sustine DNA.

Comisia de evaluare a ofertelor, din care au facut parte si inculpatii Costea Viorel si Blaga Nicolae, a fost constituita la data de  12 ianuarie 2012, printr-o dispozitie  a presedintelui Consiliului Judetean Brasov (Aristotel Cancescu). In acest sens, la data de 2 aprilie 2012,  inculpatul Ochi Ion, in baza imputernicirii emise de presedintele CJ Brasov, a semnat  un contract pentru executarea unor lucrari deja efectuate, arata DNA.

Firma lui Nica a cerut decontarea a 2,5 milioane lei de la CJ Brasov, care reprezentau valoarea a peste 60% din contract.

„Pe parcursul anului  2012, pentru a evita plata unor penalitati de catre firma omului de afaceri, in baza unor adrese trimise de primarul localitatii Prejmer, inculpatul Serban Todorica Constantin, la solicitarea inculpatului Ochi  Ion si  pe baza unor referate intocmite de inculpatul Costea Viorel, contractul a fost prelungit succesiv prin 4 acte aditionale, ultima data la 28.09.2012 , prelungindu-se  fara termen. Pana la acea data, lucrarile respective nu au fost finalizate si nici receptionate, suferind deteriorari semnificative din cauza modului necorespunzator de efectuare a lucrarilor”, arata DNA.

DNA a dispus controlul judiciar pe o perioada de 60 de zile in cazul lui Nicolae Blaga, fost director al Serviciului de  Administrare Drumuri din cadrul CJ Brasov, si lui Viorel Costea, fost sef al Directiei de Administrare Drumuri din cadrul CJ Brasov. Ei sunt acuzati de abuz in serviciu. In cazul omului de afaceri Dorin Cristian Nica, DNA a dispus tot control judiciar pe 60 de zile, acesta fiind acuzat de complicitate la abuz in serviciu. Aceeasi masura si aceeasi acuzatie au fost luate si impotriva primarului localitatii Prejmer, Constantin Todorica Serban.

Averea lui Ochi

Deputatul Ion Ochi, in cazul caruia DNA cere Camerei Deputatilor incuviintarea retinerii si arestarii preventive, are, potrivit declaratiei sale de avere, peste 200 de hectare de teren, un apartament in Brasov si a acordat imprumuturi de peste 1,3 milioane de lei societatii la care este actionar.

Conform declaratiei de avere din iunie 2014, deputatul PSD de Brasov Ion Ochi are doua terenuri agricole la Brasov si Prejmer, in suprafata de 18, respectiv 28 de hectare, cumparate in perioada 2011-2005, precum si o padure la Malnas (Covasna), in suprafata de 52 de hectare, cumparata in anul 2005. De asemenea, deputatul PSD mentioneaza in declaratia de avere, la rubrica ”alte categorii de terenuri”, alte doua terenuri - unul cu o suprafata de 120 de hectare, la Malnas, iar celalalt de 12 hectare, la Brasov.

Ioan Ochi are si un apartament de 80 de metri patrati la Brasov. El mai mentioneaza in declaratia de avere si bijuterii in valoare de 8.000 de euro, dobandite in perioada 1990-2005.

Deputatul PSD mai scrie in declaratia de avere si faptul ca a acordat un imprumut de peste 1,32 de milioane de lei SC Exploconstruct Covasna, firma de constructii la care, de altfel, este actionar. El detine la aceasta societate peste 20.000 de parti sociale, cu o valoare de 200.100 de lei.

In anul fiscal anterior depunerii declaratiei de avere, deputatul PSD a incasat de la Camera Deputatilor 58.908 de lei. De asemenea, el a incasat si subventii de 19.000 de lei de la APIA Covasna, precum si suma de 9.700 de lei din arenda.

Citeste si DNA cere instantei un nou mandat de arestare preventiva pentru Darius Valcov Citeste si Comisia juridica a Camerei Deputatilor aproba cererea de arestare a lui Marko Attila (UDMR) Citeste si Proteste in Bucuresti si la Cluj, dupa ce senatorii AU RESPINS cererea DNA de arestare a lui Dan Sova
Publicat de : ---
Data publicrii: 22 Apr 2015 - 05:29
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=46224&titlu=DNA_cere_aviz_pentru_arestarea_deputatului_PSD_Ion_Ochi__acuzat_de_luare_de_mita