Proiect de lege: Tezele de doctorat, intr-un registru electronic, pentru depistarea cazurilor de plagiat [1]

Sturzu a precizat, la o conferinta de presa, ca proiectul a fost semnat de 65 de parlamentari din toate partidele

. El a spus ca adoptarea acestei legi va duce la depistarea potentialelor cazuri de plagiat si va pune bazele unui sistem electronic transparent, care sa ofere tinerilor oportunitatea de a studia.

Deputatul neafiliat Cornel Comsa a aratat ca sunt multe cazuri de plagiat care pot fi rezolvate prin adoptarea acestei legi, dand exemplul unui tanar care si-a vazut lucrarea de diploma plagiata.

"Nu vad nicio diferenta intre a fura o salata din piata de la taraba si a fura o idee buna", a spus Comsa.

Proiectul prevede infiintarea unui Registru Electronic National al Lucrarilor Stiintifice, care sa fie depozitarul in format electronic al lucrarilor stiintifice, adica teze de doctorat, de masterat, de licenta, analize cu caracter stiintific, realizate in unitatile de invatamant superior, institutele si centrele de cercetare finantate din fonduri publice, precum si cele realizate in cadrul proiectelor de cercetare finantate partial sau in intregime din fonduri publice.

Acest registru ar urma sa functioneze in cadrul Bibliotecii Nationale a Romaniei, care nu poate solicita niciun fel de taxe pentru depozitarea sau procesarea lucrarilor stiintifice.

Biblioteca Nationala realizeaza si administreaza platforma electronica online a Registrului, oferind acces liber si gratuit la lucrarile pentru care nu exista restrictii de acces.

Obligatia de transmitere si depozitare in Registru, in format electronic, apartine unitatilor de invatamant superior la care respectivele lucrari au fost sustinute.

Biblioteca poate dezvolta un program informatic pentru descoperirea cazurilor potentiale de frauda academica sau plagiat.

Proiectul a fost depus joi si va intra mai intai in dezbaterea Senatului, care este prima Camera sesizata, Camera Deputatilor fiind for legislativ decizional.


Publicat de : ---
Data publicării: 02 Oct 2015 - 05:47
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=49670&titlu=Proiect_de_lege__Tezele_de_doctorat__intr_un_registru_electronic__pentru_depistarea_cazurilor_de_plagiat