Scheme diferite de coruptie folosite de partide. Care era parcursul mitei la PDL, PSD si PNL [1]

Finantarea partidelor

. Din anchetele DNA se poate desprinde usor circuitul banilor murdari folosit de politicieni. Astfel, oamenii importanti din PSD si PNL obtineau bani si bunuri in nume propriu si apoi deveneau influenti in partid. In schimb, in PDL, mitele se colectau direct in numele partidului.

Vasile Blaga, unul dintre cei mai importanti lideri de partid din ultimul deceniu, a demisionat ieri din functia de co-presedinte al PNL, dupa ce Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a inceput sa-l cerceteze pentru ca a luat o mita de 700.000 de euro. Banii nu au fost ceruti pentru sine, ci pentru partid.

Mai exact, Gheorghe Stefan, fostul primar din Piatra Neamt, a realizat o conventie cu Horatiu Berdila, manager la o companie IT - Romsys, prin care firma acestuia din urma avea acces preferential la contracte publice.  Astfel, o companie energetica, Transelectrica (condusa atunci de Horia Hahaianu), a acordat contracte aranjate firmei lui Berdila. In schimb, afaceristul a cotizat cu 25 de milioane de lei (sase milioane de euro) la pusculita PDL, fostul partid care a fuzionat cu PNL.  Din aceasta suma, 700.000 de euro ar fi ajuns la Vasile Blaga. Liderul liberal a respins acuzatiile, dar a spus ca va lasa justitie sa finalizeze ancheta. Citeste si...Invata in vestiarele salii de sport. Chinul copiilor de gradinita din Tulcea

Din acest dosar inceput de DNA, dar si din altele in care au fost implicati politicieni importanti reies schemele folosite pentru finantarea partidelor prin coruptie. Astfel, mita ajunge in final si in contul formatiunilor politice, fie direct, fie prin intermediul politicienilor cu functii.

Finantarea partidelor

PDL.  Mita la partid

Schema din dosarul lui Vasile Blaga pare copiata cu cea din anchetei Elenei Udrea. Reamintim ca in dosarele Gala Bute si in cel al banilor de la Bogdan Buzaianu, fostul ministru PDL este acuzat ca a primit o mita de 900.000 de euro, respectiv cinci milioane de euro. Udrea sustine ca aceste sume, daca au existat, au fost facute in conturile partidului, iar ea nu s-a atins de bani. Mai mult, si fostul ministrul Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicatiilor, a sustinut ca mita de doua milioane de euro ceruta in dosarul Microsoft a fost finantare pentru PDL.

PSD. Banii la oameni

In schimb, schema coruptiei aplicata de cel mai mare partid, PSD, pare una complet diferita. Banii din contracte si mitele ajung direct la liderii formatiunii, conform anchetelor DNA, dupa care acestia finantau partidul. Un astfel de exemplu este deputatul Sebastian Ghita, un abonat la contractele publice, care este acuzat de DNA ca a contribuit cu 220.000 pentru campania PSD pentru a obtine un loc in Parlament.

Marian Vanghelie, fostul primar din Sectorul 5, impartea contractele publice din sector la firme de casa de la care lua 20% comision. Banii, vile si alte bunuri ii reveneau in nume personal, iar apoi acesta sustinea financiar PSD-ul.

PNL. A copiat schema PSD

Desi PDL a fuzionat cu PNL, schema coruptie din acest partid este cea folosita de PSD. Banii erau ceruti de politicieni cu functii in nume propriu, dupa care acesstia intamplator urcau in functii de conducere.

Adrian David, fostul ministru al Ministerului de Interne, a cerut o mita de jumatate de milion de euro. Bogdan Olteanu a incasat si el un milion de euro de la Sorin Ovidiu Vintu pentru a-l numi pe Liviu Mihaiu in functia de guvernator al Deltei Dunarii.


Publicat de : ---
Data publicrii: 29 Sep 2016 - 05:08
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=56728&titlu=Scheme_diferite_de_coruptie_folosite_de_partide__Care_era_parcursul_mitei_la_PDL__PSD_si_PNL