Fost director al RAAPPS in dosarul despagubirilor ilegale: I-am dus Crinutei Dumitrean o mapa cu un milion de euro [1]

Fostul director general al Regiei Autonome-Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) Georgian Surdu a declarat, in fata judecatorilor instantei supreme, ca in cazul despagubirilor pentru parcul Plumbuita din Capitala i-a dus fostei sefe a Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) Crinuta Dumitrean un milion de euro din partea lui Dorin Cocos pentru a aproba o despagubire record de 377 milioane de lei pentru un teren de 13 hectare

.

Criteo.DisplayAcceptableAdIfAdblocked({ "zoneid": 526153, "containerid": "crt-526153" });

Audiat in calitate de martor denuntator, Georgian Surdu a recunoscut ca in 2011 Dorin Cocos i-a dat o mapa groasa de aproximativ 10 centimetri, pe care i-a dat-o apoi Crinutei Dumitrean, careia i-a spus ca este "din partea lui Dorin si sa rezolve cat mai repede".

”Am fost la sediul ANRP. Ma duceam acolo de doua ori pe saptamana. Ma duceam la Crinuta. ANRP functioneaza intr-o cladire a RAAPPS. I-am spus de rugamintea lui Dorin, respectiv de a se solutiona dosarul al carui numar i l-am comunicat. Aceasta mi-a spus ca stie de dosar si ca il va rezolva. Mi-a spus ca dosarul era deja validat intr-o prima faza, cea a verificarii documentelor. I-am dat mapa primita de la Dorin Cocos. I-am spus ca sunt din partea lui Dorin si sa rezolve cat mai repede, la prima sedinta”, a sustinut sub juramant, luni, la instanta suprema, Georgian Surdu.

El a mai precizat ca nu avea niciun fel de date despre teren sau despre beneficiar.

”Stiam de la Dorin ca este vorba despre o valoare foarte mare deoarece se intocmise raportul de evaluare. Imi amintesc ca am intervenit si pentru alt dosar tot la Crinuta Dumitrean. In momentul in care Crinuta Dumitrean mi-a spus ca stie dosarul nu am mai insistat. I-am comunicat acesteia suma de bani din mapa. Nu a deschis mapa. Dorin Cocos nu mi-a comunicat alte nume, si nici Crinuta Dumitrean. Dupa ce i-am lasat mapa Crinutei Dumitrean, am mers la Dorin Cocos si i-am spus ca e OK. Am formulat denunt cu privire la ambele fapte. Am aflat de la Cocos  si de la Dumitrean ca dosarul a fost solutionat. Nu mi-au dat amanunte, mi-au spus ca e OK si ca s-a rezolvat”, a continuat Surdu.

El a descris mapa ca fiind una albastra si groasa de aproximativ 10 centimetri.

”Crinuta Dumitrean stia de mapa, dar nu se astepta sa primeasca un milion de euro. Stiam ca este vorba despre un imobil, nu stiam daca e teren sau constructie”, a completat Surdu.

Intrebat de catre presedintele completului de judecata daca mai vrea sa spuna si alte asptecte importante care sa ajute la solutionarea dosarului, Georgian Surdu a declarat: ”Daca as putea sa ma duc intr-o groapa sa ma ingrop, acolo m-as duce”.

In 15 septembrie 2015, Dorin Cocos, trimis in judecata intr-un alt dosar, a declarat in fata judecatorilor ca il cunostea pe Gheorghe Stelian din anul 2006 si c= a facut cu el afaceri imobiliare.

"In 2010, l-am intalnit pe Diacomatu Sergiu, fost membru al Comisiei centrale de despagubiri, care mi-a zis ca lucreaza la ANRP ca vicepresedinte. Stiam ca Stelu are un dosar la ANRP si l-am rugat sa ne ajute cu dosarul de despagubire. I-am promis 2,5 milioane de euro date in mai multe transe. I-am promis si sprijin politic pentru a fi mentinut in functie. Prin intermediul lui Georgian Surdu, am intrat in legatura cu Crinuta Dumitrean si i-am promis 800.000 de euro, bani trimisi prin Georgian dupa ce s-a rezolvat dosarul. In legatura cu dosarul al doilea, cel din Plumbuita, cel de 377 de milioane de euro, m-am inteles cu Diacomatu la cinci milioane de euro. Doamnei Dumitrean i-am transmis suma de un million de euro dupa solutionarea dosarului. Lui Dragos Bogdan i-am remis 800.000 de euro. Il stiam si pe el de dinainte. I-am comunicat numarul de dosar si i-am dat banii dupa solutionare. Banii i-am dat in transe, cum mi-i aducea Stelian. Lui Stelian i-am pretins 13 milioane de euro, bani pe care i-am primit. Mi-au revenit 1,2 milioane euro in primul dosar si 1,7 in al doilea. Am primit opt milioane de euro in al doilea dosar, din care mi-au ramas 1,2 milioane de euro. Este posibil sa fi pretins mai mult asa cum scrie in rechizitoriu”, a declarat Dorin Cocos.

In decembrie 2014, Alina Bica, fosta sefa a DIICOT, a fost trimisa in judecata in dosarul despagubirii frauduloase a omului de afaceri Gheorghe Stelian de catre Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP).Bica facea parte, la data faptelor, din Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor de la ANRP, alaturi de Crinuta Dumitrean, fosta sefa a ANRP, Sergiu Diacomatu si Remus Baciu, fosti vicepresedinti ai institutiei, deputatul Catalin Teodorescu, Dragos George Bogdan, fost vicepresedinte al ANAF, Oana Vasilescu si Lacramioara Alexandru. Celalalt membru al comisiei, deputatul Marko Attila, va fi cercetat separat deoarece a plecat din tara.

Ei sunt acuzati de abuz in serviciu pentru ca ar fi aprobat despagubirea lui Gheorghe Stelian cu 89 de milioane de euro pentru un teren din Bucuresti supraevaluat cu 62 de milioane de euro.Gheorghe Stelian si expertul evaluator Emil Nutu au fost, de asemenea, trimisi in judecata.In acest dosar a fost arestat si omul de afaceri Dorin Cocos, suspectat ca a solicitat 10 milioane de euro de la Gheorghe Stelian pentru a interveni pe langa comisia de la ANRP.


Publicat de : ---
Data publicrii: 14 Dec 2016 - 05:50
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=57920&titlu=Fost_director_al_RAAPPS_in_dosarul_despagubirilor_ilegale__I_am_dus_Crinutei_Dumitrean_o_mapa_cu_un_milion_de_euro