Turcan: PNL depune motiune de cenzura pe cele doua ordonante, ”in secunda doi” in care Guvernul le adopta [1]

UPDATE 15

.00
- Presedintele PNL, Raluca Turcan, a declarat joi, ca partidul pe care il conduce a decis depunerea unei motiuni de cenzura impotriva Guvernului pe cele doua ordonante privind gratierea si modificarea Codului Penal, "in secunda doi" in care Executivul le va adopta, potrivit agerpres.ro [2].

"Azi PNL a decis depunerea unei motiuni de cenzura impotriva Guvernului pe cele doua ordonante privind gratierea si modificarea Codului Penal. Vom face lucrul acesta in secunda doi in care Guvernul va emite aceste ordonante", a spus Turcan, la Palatul Parlamentului. 

Ea a precizat ca decizia PNL are ca argument faptul ca cele doua ordonante nu fac parte din programul de guvernare cu care PSD si guvernul a fost investit. 

"În perioada campaniei electorale nu s-a vorbit nicio secunda despre gratiere si modificarea Codului Penal. În audierile ministrilor, in prezentarea programului de guvernare nu s-a discutat despre gratiere si modificarea Codului Penal. Acestea sunt doua demersuri orientate spre satisfacerea demersurilor unui grup clientelar din PSD si pentru albirea presedintelui PSD, Liviu Dragnea", a adaugat liderul liberal. 

Raluca Turcan a afirmat ca rostul motiunii de cenzura este de a atrage atentia opiniei publice ca actualul guvern "derapeaza de la programul de guvernare asumat". 

"Initiativa Guvernului de a pune inaintea bugetului de stat ordonante privind gratierea si modificarea Codului Penal pentru clientela politica arata ca de fapt guvernul nu este preocupat de problemele reale pe care le-a clamat in campania electorala, ci de interesele celor care graviteaza in jurul grupului de decizie. (...) În momentul in care vom realiza ca prioritatea majoritatii parlamentare si a guvernului e de a salva hotii din puscarie, vom depune motiune de cenzura. În secunda doi. Nu vom avea nici cea mai mica retinere sa nu ne luptam cu toate instrumentele parlamentare impotriva unui abuz la adresa oamenilor cinstiti din aceasta tara", a sustinut Raluca Turcan. 

Ea a mai spus ca cele doua ordonante reprezinta "o sfidare la adresa intregii natiuni". 

"Romanii cinstiti nu vor sa vada legi facute pentru un grup restrans, ci asteapta sa vada legi facute pentru cei multi, pentru cei care respecta legea si care platesc taxe si impozite. Aici vorbim despre suprematia legii, ori legea trebuie sa fie egala pentru toata lumea, nu se poate sa faci legea doar pentru ceea ce-ti convine tie ca om politic. (...) Cati oameni cinstiti din aceasta tara, daca gresesc, se duc in fata justitiei? Toti. Pe cand, daca sunt oameni politici influenti care gresesc, se duc in Parlament cu o majoritate politica si isi fac legi pentru ei pentru a se albi", a adaugat presedintele PNL. 

Pe de alta parte, Turcan a spus ca exista informatii potrivit carora "o treime din parlamentarii PSD sunt ingrijorati de derapajele privind protectia in fata coruptiei a celor din PSD". 

"Daca sunt parlamentari de buna credinta care vor sa fie pe picior de egalitate cu cetatenii simpli din aceasta tara, ii asteptam sa vina si la motiunea simpla si la motiunea de cenzura. (...) Sunt semnale de alarma si ingrijorare foarte serioase din randul membrilor PSD. Domnul Liviu Dragnea a ajuns sa aiba o problema in propriul partid pentru ca tot mai multi oameni inteleg ca preocuparea domnului Dragnea e pentru el si pentru cei foarte putini din jurul lui influenti", a declarat Raluca Turcan. 

Presedintele PNL a afirmat ca va sustine motiunea simpla pe justitie pe care o va depune USR si ca liberalii au discutat cu reprezentantii acestui partid in vederea sustinerii motiunii de cenzura. 

"Am discutat deja cu cei de la USR, in momentul in care vor reveni in parlament toti deputatii si senatorii vom incepe strangerea semnaturilor.(...) Ne vom adresa tuturor parlamentarilor de buna credinta, celor care vor sa se opuna unui abuz institutional al Guvernului", a spus Raluca Turcan.

-----

Stirea initiala 11.35

Sedinta Comisiei de unificare a PNL, in care liderii liberali decid daca partidul va depune motiune de cenzura impotriva Guvernului Grindeanu, a inceput joi, la Palatul Parlamentului, potrivit News.ro [3].

Presedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a anuntat inca de saptamana trecuta intentia de a depune o motiune de cenzura impotriva Guvernului si a spus ca a discutat inclusiv cu USR despre sustinerea unui asemenea demers. 

Ea a spus ca cele doua ordonante promovate de Ministerul Justitiei privind gratierea si modificarea codurilor penale nu sunt despre capacitatea administrativa de a rezolva problema din penitenciare, pentru ca, daca cinci cazarmi ar fi transformate in facilitati moderne de detentie, problema ar fi rezolvata [4].

Liderul USR, Nicusor Dan, a anuntat deja ca va semna motiunea de cenzura a PNL, daca aceasta va fi initiata [5].

Liberalii ar trebui sa decida si daca semneaza motiunea simpla initiata de USR impotriva ministrului Justitiei, Florin Iordache.

Consiliul Superior al Magistraturii a avizat miercuri negativ proiectele de OUG privind gratierea si modificarea Codurilor penale. [6]

Proiectul de ordonanta de urgenta privind gratierea unor pedepse, pus in dezbatere publica de Ministerul Justitiei, prevede ca se gratiaza in intregime pedepsele cu inchisoare de pana la 5 ani inclusiv, precum si pedepsele cu amenda aplicate de instanta de judecata, potrivit Agerpres [7].

Potrivit proiectului, de gratiere nu beneficiaza recidivistii si cei care au comis o serie de infractiuni prevazute de Codul penal sau de legi speciale, enumerate in proiect.

Presedintele Klaus Iohannis le-a transmis marti presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului o scrisoare prin care anunta ca a declansat procedura privind organizarea unui referendum national prin care poporul sa-si exprime vointa cu privire la continuarea luptei impotriva coruptiei si asigurarea integritatii functiei publice [8]

Cititi si Surse: Presedintia confirma eroarea cu gratierea. Trucul presedintelui ca sa evite Constitutia [9]


Publicat de : ---
Data publicrii: 27 Ian 2017 - 05:19
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=58885&titlu=Turcan__PNL_depune_motiune_de_cenzura_pe_cele_doua_ordonante__ain_secunda_doia_in_care_Guvernul_le_adopta
  [2] http://www.agerpres.ro
  [3] http://www.news.ro/politic-intern/sedinta-conducerii-pnl-in-care-liberalii-decid-daca-depun-motiune-de-cenzura-impotriva-guvernului-grindeanu-a-inceput-1922401126002017011116593400
  [4] https://www.fundatia-aleg.ro/https://www.antena3.ro/politica/guvernul-grindeanu-amenintat-de-pnl-si-usr-cu-motiunea-de-cenzura-396724.html
  [5] https://www.fundatia-aleg.ro/https://www.antena3.ro/politica/liderul-usr-nicusor-dan-vom-semna-motiunea-de-cenzura-a-pnl-ne-vedem-astazi-in-piata-universitatii-396707.html
  [6] https://www.fundatia-aleg.ro/https://www.antena3.ro/actualitate/gratierea-si-modificarile-codurilor-penale-pe-masa-consiliului-superior-al-magistraturii-397067.html
  [7] http://www.agerpres.ro/
  [8] https://www.fundatia-aleg.ro/https://www.antena3.ro/politica/scrisoarea-lui-iohannis-catre-parlament-396929.html
  [9] https://www.fundatia-aleg.ro/https://www.antena3.ro/politica/scrisoarea-lui-iohannis-catre-parlament-396929.html