Vadim ii cere lui Basescu sa lamureasca public subiectul inchisorilor CIA in Romania [1]

Presedintele PRM, C.V. Tudor (foto), i-a cerut presedintelui Traian Basescu sa se prezinte in fata Parlamentului pentru a da explicatii in legatura cu posibilitatea existentei unui centru de detentie al CIA in Romania.

Vadim sustine ca acest centru exista inca de pe vremea guvernarii PSD, CIA instalandu-si inchisoarea sub jurisdictia Ministerului Apararii, la Baza de la Mihail Kogalniceanu. Liderul PRM crede ca retinerea unor persoane suspecte de terorism pe teritoriul Romaniei lezeaza atat Constitutia, care prevede expres interzicerea torturii, cat si siguranta nationala, deoarece Romania poate deveni tinta unor atacuri teroriste. In plus, intr-o asemenea nchisoare ar putea fi detinuti si torturati cetateni romani suspectati de terorism. Senatorul a spus ca ipoteza existentei inchisorii a pus deja pe jar cativa europarlamentari, care vor sa ceara inceperea unei anchete referitoare la dezvaluirile din „Washington Post“, mai ales in ce priveste Romania si Bulgaria, tari in curs de aderare la UE. Un alt motiv pentru care Vadim cere clarificarea situatiei este ca un centru de detentie al CIA ar putea deveni un mijloc de lupta politica interna intre Palatul Cotroceni si Palatul Victoria, in care rezultatul ar fi compromiterea politicii externe initiate de Traian Basescu de la instalarea sa ca presedinte. In septembrie 2001, dupa atentatul de la World Trade Center, presedintele PRM a provocat un alt scandal public cand a afirmat ca militanti Hamas au fost antrenati in Romania. Atunci, afirmatia a dus la ridicarea imunitatii sale parlamentare si a deputatului PRM Danut Saulea. Ulterior, dezvaluirile au fost confirmate de o publicatie din Israel.
Publicat de : ADRIAN ILIE
Data publicării: 05 Noi 2005 - 09:06
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=9706&titlu=Vadim_ii_cere_lui_Basescu_sa_lamureasca_public_subiectul_inchisorilor_CIA_in_Romania