„PNL reuşeşte din nou să se expună într-o lumină penibilă, prezentând un program de guvernare care sfidează orice logică economică şi politică. De la discrepanţe flagrante în datele statistice şi promisiuni deşarte, până la omisiuni grave şi incoerenţe fiscale, liberalii demonstrează o lipsă de coerenţă fără precedent.
Într-o scenă politică în care credibilitatea este tot mai rară, propunerile PNL par mai degrabă un spectacol absurd, destinat să inducă în eroare electoratul, în loc să ofere soluţii viabile pentru România.
Pentru a înţelege mai bine conţinutul programului PNL, să analizăm: Ministrul de finanţe al PNL, Marcel Boloş, din guvernul Ciolacu, a trimis la Bruxelles către Comisia Europeană un „program bugetar-structural pe termen mediu” care conţine o proiecţie economică pe următorii şapte ani. La doar o săptămână distanţă, acelaşi PNL lansează un program de guvernare cu cifre complet schimbate. În cele două documente, datele statistice de bază diferă, sugerând fie neglijenţă, fie o intenţie premeditată de a dezinforma. De exemplu, valoarea PIB pentru 2024 diferă între cele două documente cu câteva miliarde de lei, iar valoarea PIB/locuitor pe 2023 în metodologia PPS este, de asemenea, diferită.
Liberalii promit o creştere a PIB-ului nominal, după 2026, de aproximativ 3% în documentul electoral, faţă de 2% în documentul trimis Comisiei Europene. Chiar şi estimările pentru 2024 nu sunt aceleaşi. Deci, domnilor Boloş şi Ciucă, care document trebuie luat în considerare?
Liberalii mai promit o creştere a PIB-ului nominal cu 37% până în 2028 şi o creştere similară a salariului mediu net. Singura problemă este că valoarea salariului mediu net pentru 2024 este diminuată în calculele lor pentru a crea o iluzie. Conform INSSE, salariul mediu net actual este cu aproximativ 200 de lei mai mare decât cel prezentat de liberali. Astfel, dacă în 2028 salariul mediu net ar fi de 7.000 de lei, această creştere ar fi mai mică decât cea a PIB-ului. Unde ajunge diferenţa?
Liberalii mai promit menţinerea creşterii consumului gospodăriilor, dar reducerea de trei ori a ritmului de creştere a consumului guvernamental. Este o promisiune surprinzătoare din partea unui partid care, în ultimii patru ani, a majorat cheltuielile guvernamentale mai repede decât veniturile.
De asemenea, promit ca investiţiile să aibă un ritm de creştere de două ori mai mic decât în anul precedent şi de două ori mai mic decât anul acesta, dar să rămână la 7% din PIB. Aşadar, vedem cine sunt adevăraţii populişti şi mincinoşi.
În privinţa fiscalităţii, liberalii vor să menţină impozitul de 1% pe venitul microîntreprinderilor cu cifre de afaceri sub 500.000 de euro, deşi deja au eliminat această cotă pentru aproape două treimi din ele. Numărul microîntreprinderilor a scăzut dramatic în ultimul an, de la 912.000 la 343.000, datorită politicilor lor fiscale.
În energie, PNL promite exploatarea gazelor din Marea Neagră, dar americanii de la Black Sea Oil & Gas au deja permisiunea ministrului liberal al energiei să exporte întreaga cantitate extrasă. De asemenea, se promit două noi reactoare nucleare la Cernavodă, însă acestea ar necesita un debit al Dunării cu 60% mai mare decât cel actual.
În final, cea mai hazlie promisiune liberală este crearea a 400.000 de noi locuri de muncă, în condiţiile în care nu există personal nici pentru locurile actuale.
Lipsurile majore ale PNL sunt chiar în domeniile unde performanţa lor a fost slabă: nu menţionează niciun obiectiv pentru deficitul bugetar, nivelul datoriei publice sau producţia de energie electrică şi gaze. De ce aceste omisiuni? Poate pentru că nu au soluţii pentru a repara prejudiciul adus ţării.
Programul de guvernare al PNL este un exemplu de promisiuni absurde şi lipsă de viziune strategică, un spectacol lamentabil de populism şi incoerenţă,” afirmă Marius Lulea, prim-vicepreşedinte AUR.
Departamentul de comunicare al Alianţei pentru Unirea Românilor