Luni, 29 August 2005 - 08:04 AM Aleg.RO: Fuziunea PNL-PD incerta

Publicat de: Roxana ANDRONIC, O.B

ziua Fuziunea dintre PNL si PD ar fi normal sa se faca sub identitatea liberala, care acum in Romania este mai valabila decat oricand, a declarat la sfarsitul acestei saptamani presedintele liberal Calin Popescu Tariceanu. El a venit in fata liberalilor adunati la Scoala de Vara a TNL si a vorbit despre o fuziune a celor doua partide sub doctrina liberala, pe motiv ca identitatea PNL este mai bine definita, in timp ce Partidul Popular European - spre care tind democratii - reprezinta doar un amalgam de partide. Reactia sefului PNL a venit la doar o zi dupa ce ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur a avertizat ca fuziunea cu democratii i-ar salva pe liberali, care ar risca altfel sa obtina in alegeri un scor de 7%.

Raspunsul PD la framantarile liberalilor a venit prompt, presedintele democrat Emil Boc sustinand, ieri, ca i se pare "prematura si lipsita de consistenta" abordarea actuala a fuziunii. Toate aceste declaratii ale liberalilor si reactia democratilor demonstreaza clar ca desi este dorita la nivel teoretic, fuziunea dintre cele doua partide este imposibil de pus in practica atata vreme cat conducerile PNL si PD nu au gasit un numitor comun in privinta modului in care se va realiza acest proces. Interesant este faptul ca, in urma cu doua luni, liderul PNL Calin Popescu Tariceanu i-a rugat pe colegii democrati sa fuzioneze cu liberalii, sustinand ca face aceasta propunere pentru ultima oara. In acel moment, vicele PD Sorin Frunzaverde a refuzat categoric propunerea PNL.


Tariceanu vrea PD sub doctrina liberala
"In ultima vreme aud mai multe voci care vorbesc despre o trecere a PNL la curentul popular. Nu vad insa de ce ne-am schimba identitatea. In Romania, ideile liberale isi gasesc justificarea ca si acum 100 de ani. Sigur ca PPE este cel mai mare partid din Europa, dar a fi mare nu inseamna a fi si valoros. Doar grupul liberal si socialist din Parlamentul European si-au asumat cu responsabilitate proiectul european. In rest, numai indoieli exprimate cu mai multa sau mai putina tarie", a comentat liderul PNL, citat de Mediafax. Tariceanu a mai spus ca ideea fuziunii PNL-PD nu trebuie abandonata, dar ca liderii celor doua partide nu trebuie sa se situeze foarte aproape de concretizarea acestei idei. El a mai spus ca, in cazul in care PNL ar trece la curentul popular, un grup consistent din partid nu s-ar lasa antrenat la trecerea la un alt curent si ar ramane la liberalism. "Cred in necesitatea mentinerii Aliantei si in strangerea relatiei PNL-PD, iar pentru alegerile din 2008 trebuie sa stim sa asimilam functionarea in comun in cadrul Aliantei", a conchis Tariceanu.


Boc: Este prematur si fara consistenta
Presedintele PD, Emil Boc, a declarat, duminica, la Navodari, ca i se pare "prematura si lipsita de consistenta" preocuparea fata de teme politicianiste prin care sa fie stabilit modul cum va fi facuta fuziunea PNL-PD si care va fi identitatea noului partid, informeaza Mediafax. Boc a sustinut ca orice discutie cu privire la fuziune trebuie precedata de doua lucruri: de realizarea unei bune guvernari si de onorarea promisiunilor din campania electorala. "Este absolut prematur sa se discute despre identitatea politica rezultata in urma fuziunii cata vreme nu ne-am validat practic in ochii cetatenilor, ca alianta la guvernare. Celelate discutii sunt deja chestiuni secundare", a subliniat Emil Boc. In opinia lui, este prea devreme sa se traga linie si sa se faca o adunare, deoarece este nevoie de minimum doi ani pentru a face un bilant si "sa spui in ochii romanilor ca Alianta a ramas credibila". Emil Boc a precizat ca, in aceasta perioada, "Alianta este creditata cu 50 plus unu dintre sufragiile electoratului, insa testul, de fapt, este la jumatatea mandatului". Emil Boc a mai spus ca Partidul Democrat si-a dobandit clar identitatea populara si, din acest punct de vedere, lucrurile sunt stabilite.


Avertismentul lui Flutur
Ministrii PNL Gheorghe Flutur, Cristian David si Eugen Nicolaescu, membri ai conducerii partidului, au exprimat vineri opinii diferite referitoare la fuziunea PNL-PD. Flutur a sustinut atunci ca cele doua partide trebuie sa fuzioneze pana la urmatoarele alegeri, altfel existand riscul ca PNL sa ajunga din nou la o cota de 7%. "Daca nu ne miscam cum trebuie, riscam sa mergem spre 7%. De aceea sustin fuziunea pana la alegerile din 2008. Discutiile cu PD trebuie sa porneasca de jos in sus si trebuie reluate dezbaterile dintre cele doua partide in teritoriu", a afirmat Flutur. Ministrul pentru implementarea aquis-ului Cristian David a spus ca perspectiva relatiei PNL-PD depinde de o viziune: o Romanie politica bipolara sau una cu mai multe partide. "Nu cred ca suntem pregatiti sa ne regasim moral, individual, conceptual, doar in doua partide", a afirmat David. La randul sau, ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu a declarat ca tema fuziunii PNL-PD este una interna a celor doua partide si ca trebuie discutata in forurile celor doua formatiuni politice.


(691 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziua

· Alte știri de la Roxana ANDRONIC, O.B


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziua:

Fuziunea PNL-PD incerta | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.