Vineri, 31 Iulie 2009 - 06:02 AM Aleg.RO: Cum poate ajunge dl. Basescu presedintele Romaniei

Publicat de: ---

Gândul 31 .07.2009

Presedintele Basescu „are în analiza“ varianta de a nu candida pentru un nou mandat. Analiza înseamna ratiune rece, riguroasa, netulburata de umori. Daca într-adevar va gandi asa, dl. Basescu poate ajunge la concluzia ca a nu candida este solutia optima pentru d-sa si pentru Romania.

Ce a castigat ca imagine popularul politician Traian Basescu în 5 ani petrecuti la Cotroceni? Zero, ba chiar minus. Celor care l-au votat în 2004 nu li s-a adaugat nimeni, dimpotriva, dintre acestia, unii, putini, vor vota candidatul liberal, iar altii, multi, nu vor veni la vot. Dinamismul lui agresiv ca lider al opozitiei, care i-a adus un însemnat capital de simpatie, s-a ciocnit de rigorile functiei prezidentiale cu avarii majore de ambele parti. Interventiile de natura executiva ale presedintelui, unele dintre ele politicianiste, altele chiar utile, i-au adus în bloc acuzatia de amestec în activitatea guvernului, de încalcare a principiului separarii puterilor în stat. La capatul a nesfarsite conflicte sterile, pe care le-a întretinut ani de zile, singura realizare în politica interna a presedintelui Basescu este coalitia de guvernare PSD – PD-L, huiduita acum de toata lumea. In politica externa bilantul e si mai prost. Supunere primitiva si dezechilibrata fata de „Marele Licurici“, mincinosul, pagubosul, sangerosul regim Bush, ceea ce îi bareaza acum accesul la administratia Obama. Incapacitate culturala, diplomatica si, în ultima instanta, umana de a stabili legaturi consistente, utile Romaniei, cu liderii europeni. Gafe în relatia cu Israelul. O Rusie provocata degeaba sa fie rece, daca nu ostila, fata de Romania. Folosirea tensiunilor maghiaro-romane pentru a castiga voturile nationalistilor lui C.V. Tudor. O politica total incompetenta în relatiile cu Ucraina si Republica Moldova, încununata ieri de monumentala dezvaluire ca el, Basescu, l-a ajutat pe comunistul Voronin sa-si faca majoritatea si sa ajunga presedinte cu 4 ani în urma, dar ca acum, gata, dupa 4 ani de facut Romania albie de porci, s-a lins pe bot.

De facto, asa cum spunea fostul sau consilier, dl. Andrei Plesu, Traian Basescu nu a reusit niciodata sa fie cu adevarat presedintele Romaniei.

Ce l-ar astepta pe dl. Basescu la alegerile prezidentiale? Daca va pierde, cariera lui politica este terminata. Publicul, pe care l-a obisnuit cu stilul sau sfidator, fortos, de vesnic învingator, poate sa-i ierte multe, dar nu înfrangerea. Daca va castiga, va castiga greu, la mustata, si asta nu va schimba cu nimic actualele ponderi, sensibil egale, ale PSD si PD-L. Va fi, în plina iarna, presedintele unei tari în colaps economico-financiar, dupa cum anunta ministrul de Finante Pogea, cu obligatiile fata de creditorul FMI neonorate, cu un guvern falimentar, pe care n-o sa-l mai poata „tine în brate“. Cu Traian Basescu presedinte, o formula de guvernare PSD-PNL e imposibila, iar întoarcerea la PD-L-PNL e penibila. Guvern minoritar PD-L e o gluma sumbra în aceste vremuri.

In schimb, daca nu candideaza, dl. Basescu îsi conserva capitalul de încredere pe care înca îl detine si poate sa-l si sporeasca. Indiferent ce functii de partid si/sau de stat va mai avea, Traian Basescu va ramane o voce puternica, ascultata în politica romaneasca. Observatiile corecte pe care le face – reducerea cu 20% a personalului bugetar, neglijarea relatiilor comerciale cu China, reforma în învatamant – nu vor mai putea fi contrate cu depasirea atributiilor prezidentiale. Pana si rafuielile lui personale cu trusturile de presa nu vor mai starni atata agitatie cata vreme nu mai e presedinte. Traian Basescu are o sansa sa devina ceea ce Ion Iliescu a ratat – un Deng Siao Ping al Romaniei, o personalitate politica peste care nu se poate trece, desi nu este seful statului. Cat priveste posibilitatea de a fi bagat la racoare cu dosare dupa ce nu va mai fi presedinte, mi se pare limpede ca o sa ajunga acolo cand o ajunge si Adrian Nastase.

Ca sa accepte aceasta noua postura, dl. Basescu ar trebui sa-si stearga nesabuita si aroganta declaratie ca „dupa ce ai fost presedinte nu te mai duci sa pui niste sefi pe la organizatiile judetene de partid“. Daca a facut-o în cazul demisiei „în 5 minute“, ar putea s-o faca înca o data, de data asta cu folos.

Cu Traian Basescu candidat la presedintie, Romania pierde, si în cazul înfrangerii, si în cazul victoriei sale. Renuntand sa mai candideze si ramanand activ în politica, dl. Basescu ar face primul sau gest de presedinte al Romaniei. P.S. Cat priveste masurile anticriza ale Guvernului Boc, nu pot decat sa-i doresc la multi ani cu sanatate în functie guvernatorului BNR, dl. Mugur Isarescu, care împlineste 60 de ani.


(723 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Cum poate ajunge dl. Basescu presedintele Romaniei | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.54802298545837 seconds.