Miercuri, 21 Ianuarie 2015 - 05:45 AM Aleg.RO: BNR si Piraeus au pierdut in instanta, in favoarea unui imprumutat in CHF

Publicat de: ---

Bursa      *  Tribunalul Buzau a decis ca plata unui credit in CHF sa fie facuta la cursul de acordare
     *  Actiunea in justitie a fost inaintata atat impotriva Piraeus Bank, cat si impotriva Bancii Nationale a Romaniei, sucursala Buzau
     *  Piperea: "BNR ar putea fi obligata sa plateasca in solidar cu Piraeus Bank sumele platite in plus de client"
       In furtuna creditelor in franci elvetieni (CHF), Tribunalul din Buzau a decis, zilele trecute, ca unul dintre debitorii bancii Piraeus sa-si achite creditul la cursul din momentul acordarii .
     "Este un castig mai mare decat cel de la Galati (n.r. unde un client al Volksbank a obtinut definitiv, anul trecut, conversia in lei a imprumutului sau, contractat in CHF, la cursul istoric plus 10%). In baza acestei decizii, clientul poate cere sa i se returneze toti banii platiti in plus din momentul in care a incheiat contractul de imprumut si pana acum", ne-a explicat avocatul Gheorghe Piperea.
     Una dintre noutatile acestui caz este faptul ca reclamantul din Buzau a chemat in judecata atat banca de la care s-a imprumutat, respectiv Piraeus Bank, cat si sucursala din acelasi judet a Bancii Nationale a Romaniei.
     Gheorghe Piperea ne-a precizat: "Acest lucru inseamna ca, in momentul in care instanta va decide restituirea tuturor sumelor de plata catre client, BNR va fi obligata sa plateasca in solidar cu Piraeus acesti bani".
     Decizia luata, vineri, de Tribunalul Buzau arata: "Admite in parte cererea. Constata caracterul abuziv al clauzei contractuale prevazute la art. 6.3 din contractul de credit (...), modifica in parte aceasta clauza si stabilizeaza cursul de schimb CHF/LEU pentru calculul fiecarei rate succesive datorate de reclamant la cursul CHF/LEU valabil la data incheierii contractului (...), incepand cu data scadentei primei rate si pana la finalizarea raporturilor contractuale dintre parti. Respinge ca neintemeiate capetele de cerere privind denominarea in moneda nationala a platilor si constatarea caracterului abuziv al clauzei privind comisionul de administrare consemnate in art.1.3 lit. c din contractul de credit. Obliga parata sa plateasca reclamantului 1.500 lei cheltuieli de judecata. Cu apel".
     Reprezentantii Piraeus Bank ne-au spus ca nu comenteaza pe marginea acestui subiect.
     Hotararea de la Buzau va constitui, cel mai probabil, un precedent in procesele aflate pe rolul instantelor. Deja specialistii luau ca exemplu decizia de la Galati, care a obligat banca sa suporte o parte din riscul valutar.
     * Coltuc: "Nu ne ramane decat sa mergem sa ne judecam"
     Avocatul Marius Coltuc a precizat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca se asteapta la cateva zeci de mii de procese individuale care vor fi intentate, in 2015, impotriva bancilor, pe aceasta speta.
     Domnia sa a precizat: "Ceea ce ar trebui facut este ca debitorii sa actioneze banca in judecata, dupa care sa depuna o Ordonanta Presedintiala, in care sa solicite, pe langa procesul de fond - pe denominare -, neplata ratelor pe durata procesului.
     Cand a izbucnit scandalul cu clauzele abuzive, in 2010, ordonantele presedintiale au fost respinse ca inadmisibile. Acum, insa, situatia s-a schimbat, este o situatie de urgenta, exceptionala, costurile cu acestea dublandu-se. Nu ne ramane decat sa mergem sa ne judecam".
     Specialistul a precizat ca actiunile in instanta pot fi depuse singular, expunandu-se caracterul de urgenta, urmand sa fie scutite de taxa de timbru.
     * Greva financiara ar putea fi o solutie, potrivit avocatului Coltuc
     Greva financiara este una dintre solutiile pe care avocatul Marius Coltuc le propune in cazul creditelor in franci elvetieni (CHF).
     Domnia sa a explicat, ieri, ca acest lucru inseamna ca oamenii sa-si plateasca ratele cu o intarziere de trei luni: "O solutie ar fi greva financiara, adica neplata ratelor pana la 90 de zile - sa platesti dupa 80 de zile, iar urmatoarea rata s-o platesti tot dupa 80 de zile".
     Avocatul Coltuc a tinut sa precizeze ca exista o decizie europeana potrivit careia, daca riscul valutar depaseste pragul de 20% peste valoarea la care a fost achizitionat un credit, statul trebuie sa intervina. Desi implementarea ei in legislatia noastra este obligatorie din 2016, ea se aplica, la nivel european, inca din acest an.
     In majoritatea contractelor de credit, acest risc valutar apare ca o clauza explicita care subliniaza clar sau sugereaza ca cel care isi asuma integral riscul valutar, in cazul tuturor imprumuturilor, indiferent de valuta, este consumatorul, au spus avocatii din cadrul Casei de avocatura Coltuc.
     Potrivit surselor citate, bancile spun ca aceste tipuri de clauze, care privesc riscul valutar, nu pot fi anulate in instanta, intrucat fac parte din pretul contractului. Insa, decizia Curtii Europene de Justitie in cazul Kesler contra OTP a stabilit ca sumele care tin de cursul valutar nu reprezinta parte din pret.
     In ultima perioada, o serie de procese pe clauze abuzive din contracte de credit au fost inregistrate pe rolul instantei, potrivit avocatilor dela Coltuc, care subliniaza: "Contractele de credit ale romanilor contin clauze abuzive care prevad comisioane de risc, dobanzi fixe care se pot modifica, dobanzi variabile care au variat numai in sens crescator in timp ce EURIBOR/LIBOR scadeau, sau dobanzi variabile calculate dupa indici interni si netransparenti ai bancilor etc.
     O clauza abuziva este si daca un comision de risc valutar este transformat in comision de derulare a creditului. Abuziv este si daca dobanda se transforma din fixa in variabila pe durata de derulare a creditului, fara a cere consimtamantul clientului. Cu toate ca mii de romani au reclamat existenta acestor clauze abuzive si instantele au dispus irevocabil anularea si eliminarea lor din contractul de credit al reclamantului, clauzele abuzive continua sa fie mentinute de catre banci in contractele de credit care nu au fost supuse analizei instantei.
     Aceeasi este si situatia contractelor de leasing, multe companii din domeniu inserand in continutul contractelor clauze ilegale si abuzive".
     Sursele citate mentioneaza ca, in cazul particular al creditelor in franci elvetieni, bancile au avut un rol activ de dezinformare a consumatorului, spunandu-le clientilor ca imprumuturile in CHF reprezinta cea mai buna varianta.
     Marius Coltuc sustine ca BNR dezinformeaza afirmand ca exista doar 75.000 de credite in CHF, pentru ca ia in calcul doar creditele ramase in banca, nu si pe cele vandute.
     "Avem in jur de 150.000 de imprumuturi in franci elvetieni si circa 10 miliarde lei, ceea ce inseamna 8% din totalul creditelor si 18% din totalul creditelor ipotecare", potrivit avocatului.
     Acesta este de parere ca factorii decizionali ar trebui sa stabileasca un curs mediu de circa trei lei pentru un franc elvetian.
     * Extinderea "Electoratei" - discutata, astazi, in Parlament
     Solutia propusa de reprezentantii statului in problema creditelor in CHF este extinderea efectului "Electoratei" si asupra imprumutatilor in franci elvetieni.
     Ministerul Finantelor a analizat mai multe variante de ridicare a plafonului veniturilor "Electoratei", astfel incat de masura sa beneficieze cat mai multe persoane care au credite in CHF, a spus, ieri, secretarul de stat din MFP, Dan Manolescu.
     Domnia sa a precizat, insa, ca dezbaterile efective vor avea loc astazi, in Comisia de Buget a Camerei Deputatilor: "O sa fie miercuri (n.r. astazi) intalnirea din Comisia Buget-Finante din Camera Deputatilor, unde se afla, in prezent, Ordonanta 46 in procedura de aprobare prin lege si unde se vor discuta si eventuale modificari, care sa vizeze extinderea aplicarii acestui tip de restructurare a creditelor si pentru situatiile aparute in prezent, generate de cresterea cursului francului".
     Oficialul se asteapta, insa, ca mai multe banci sa vina, in zilele urmatoare, cu solutii pentru cei care au credite in moneda exotica.
     Pana acum, doar OTP Bank si Volksbank a anuntat ca vor lua masuri in acest sens, OTP reducand dobanda timp de trei luni cu pana la 1,5% si Volksbank inghetand cursul de schimb la 3,8035 lei pentru un franc, tot pentru o perioada de trei luni.
     Presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit, ieri, la Palatul Cotroceni, cu premierul Victor Ponta, una dintre temele de discutie fiind situatia economica in contextul crizei francului elvetian.
     Victor Ponta a discutat, ieri, si cu ambasadorii statelor membre UE despre implicatiile in plan european ale crizei francului elvetian, in contextul prezentarii prioritatilor Romaniei pe piata din Europa.
     Imprumutatii in franci elvetieni, care si-au creat un grup pe o pagina de socializare (acesta are deja aproape 9.000 de membri), solicita Guvernului si Parlamentului adoptarea de urgenta a unui act normativ prin care bancile sa converteasca in lei creditele in valuta la cursul de schimb de la momentul acordarii, plus maxim 20%, la o dobanda similara si fara garantii suplimentare.
     Clientii bancari au depus o cerere la Guvern, Camera Deputatilor si Senat, prin care se propune spre dezbatere si adoptare, in regim de urgenta (maxim doua saptamani), un proiect legislativ pentru rezolvarea situatiei generate de aprecierea francului elvetian si a monedei europene.
     Membrii grupului organizeaza actiuni de pichet in fata sediului Bancii Nationale a Romaniei, in fiecare seara de marti pana vineri, intre orele 18:00-20:00, iar pentru duminica au programat un miting la Guvern, de la ora 12.00. Dupa trei zile de cresteri record, francul elvetian a scazut, ieri, cu 3,62 de bani, la 4,4354 lei pentru un CHF, de la 4,4716 lei - valoarea stabilita in sedinta precedenta. Evolutia francului din ultimele zile vine ca urmare a deciziei Bancii Centrale Elvetiene de ridicare a pragului de 1,2 euro/CHF, stabilit in 2011. 

 link: Francul creste din nou
 


(1344 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

BNR si Piraeus au pierdut in instanta, in favoarea unui imprumutat in CHF | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.