Joi, 01 Octombrie 2015 - 05:29 AM Aleg.RO: Presedintia sfatuieste debitorii sa solicite scutirea de taxe

Publicat de: ---

Bursa      *  Imprumutat in CHF: "Un consilier prezidential m-a sfatuit sa cer scutirea de taxe si nu vorbea de «Electorata», pentru ca nu ma incadrez"
     *  Surse parlamentare: "«Electorata», care prevede deduceri fiscale pentru restructurarea creditelor - un fiasco"
       Disperarea celor mai multi dintre clientii imprumutati in franci elvetieni (CHF) a ajuns la apogeu .
     Atat impreuna, cat si pe cont propriu, oamenii se lupta sa iasa din mocirla in care se afla si in care par sa se adanceasca in fiecare zi.
     Renuntand de mult la speranta ca pot ajunge la un rezultat in cadrul unor negocieri cu bancile, dezamagiti de Banca Nationala a Romaniei si de parlamentari, au inceput sa trimita scrisori deschise si emailuri lui Klaus Iohannis si Presedintiei, in care cer ajutorul.
     Dupa mai multe solicitari trimise la cabinetul presedintelui pentru obtinerea unei audiente, unul dintre debitori a reusit, intr-un final, sa aiba o intalnire, insa nu cu seful statului, ci cu unul dintre angajatii Compartimentului Probleme Cetatenesti al Administratiei Prezidentiale.
     In ciuda faptului ca respectiva doamna consilier prezidential - care lucreaza intr-o directie al carei nume sugereaza mai mult decat orice ca angajatii din acest serviciu ar trebui sa actioneze pentru rezolvarea problemelor cetatenilor - parea binevoitoare si amabila (dupa cum ne-a descris-o debitorul), aceasta i-a dat clientului cateva sfaturi si i-a adresat cateva intrebari uluitoare.
     Intreband-o pe femeia imprumutata in CHF daca parintii nu o pot ajuta si mirandu-se de faptul ca este insarcinata in conditiile in care are si credit, angajatul Administratiei Prezidentiale a sfatuit-o sa ceara autoritatilor sa o scuteasca de taxe ca sa-si poata achita ratele la banca.
     Guvernul a aprobat, la 1 iulie anul trecut, Ordonanta de urgenta denumita "Electorata", care prevede o schema de restructurare a creditelor, cu acordarea unei deduceri fiscale pentru debitorii cu venituri mai mici de 2.200 de lei pe luna. Consumatorii pot solicita aplicarea acestui program pana la finalul anului in curs, perioada in care va fi acordata deducerea fiind cuprinsa intre 1 ianuarie 2016 si 31 decembrie 2017.
     "Electorata" s-a dovedit a fi, insa, un fiasco, potrivit surselor noastre parlamentare, care ne-au spus ca nimeni nu a solicitat aplicarea acesteia, fiind un program care, de fapt, nu-i ajuta cu nimic pe imprumutatii cu probleme.
     Potrivit Ordonantei 46/2014 (asa-numita "Electorata"), durata initiala a creditului va fi prelungita cu doi ani - echivalentul perioadei pentru care se acorda o reducere a ratelor -, iar maximul sumei ce poate fi dedusa este de 900 lei/luna.
     Ordonanta prevede ca "sumele reprezentand diminuarile ratelor lunare de plata (...), inclusiv costul suportat de debitor pentru amanarea la plata a acestora, sa fie distribuite pe o durata egala cu cea pentru care a fost acordata diminuarea obligatiilor de plata, incepand cu data de la care nu mai opereaza diminuarea respectiva".
     Clientul care a mers la presedintie si care a primit sfatul sa ceara scutirea de taxe ne-a spus ca nu se incadreaza in conditiile pe care le presupune acest program, mentionand: "Consilierul nu a facut referire la Ordonanta 46, efectiv mi-a spus sa fac un memoriu cu doua puncte si sa cer scutirea de taxe. Oricum, nu ma incadrez in conditiile impuse de «Electorata», din punct de vedere al veniturilor, mai ales ca nu am un venit fix, ci lucrez pe contracte de colaborare".
     Dispusa sa renunte la locuinta in contul datoriei, ca sa scape de grija bancii si sa poata avea grija de cei doi copii pe care ii are si de al treilea care se va naste peste sase luni (mentionam ca sarcina a fost confundata de medici cu o tumora), doamna imprumutata la Bancpost, vadit obosita de situatia in care se afla, dar cu o speranta de invidiat in voce ca ceva bun inca se mai poate intampla, ne-a povestit: "Pentru copiii mei si pentru familie am considerat ca este foarte important sa merg pana la capat. Cred ca este momentul sa ne trezim si sa luptam atat cat putem. Este de necrezut ca intr-o tara in care natalitatea este tot mai scazuta, iar rata de imbatranire creste, un consilier prezidential ma intreaba cu uimire: «Pai sunteti insarcinata a treia oara?» Fara sa vreau sa ma justific in fata cuiva, doresc doar sa mentionez ca si aceasta sarcina este vina medicilor, care au tratat-o pana de curand ca pe o tumora, fiind o sarcina atipica, ce presupune un tratament special.
     Am ajuns la acea doamna de la Presedintie dupa ce, in mai multe scrisori mi-am spus povestea domnului presedinte, pe care consider ca, dupa ce l-am ales, trebuie sa-l sustinem ca sa ne poata ajuta.
     Sunt unul dintre votantii care pastreaza programul presedintilor in casa si am incredere in viitor, insa cand am ajuns sa stau de vorba cu respectiva doamna, angajat prezidential, mi-am dat seama ca intalnirea a fost una total neprofesionista - nu a fost fata in fata, doar noi doua, ci cu alte doua doamne care asteptau sa se termine discutia, nu a fost intr-un cadru profesionist, cu un dosar in fata, nici macar nu citise scrisorile pe care le trimisesem institutiei prezidentiale.
     M-a durut cand mi-a spus: «Haideti doamna, ca niciun presedinte nu s-a intalnit aici cu cetatenii!». Am simtit ca este o lupta pe care nu o poate duce nimeni.
     In loc sa gasim impreuna o solutie sau sa faca o promisiune, m-a intrebat daca nu ma pot ajuta parinti...
     Voi merge si la BNR daca ma vor primi, pentru ca si acolo am trimis solicitare pentru audienta".
     In prima sa cerere inaintata sefului statului, femeia i-a transmis domnului Iohannis: "Pe 16 noiembrie 2014 ne-am aflat la o rascruce de drumuri. Am ales sa mergem cu dumneavoastra si, cu rudele si prietenii din strainatate, v-am sustinut, sperand pentru Romania! In luna noiembrie, noi, familia Codreanu, ne vom afla la rascruce de drumuri. Dam casa bancii, desi am platit 45.000 de franci pana acum (n.r. valoarea imprumutului a fost de 71.000 de CHF). Nu ne dorim sa parasim aceasta casa in care ne-am inceput casatoria, am conceput cei trei copii, am organizat in fiecare an seara de «Colinde in bordeias», alaturi de prietenii nostri!
     Vrem doar sa recastigam demnitatea. Vrem sa fim printre romanii care spun: «Romania normala, Romania lucrului bine facut exista»".
     Mentionam ca, dupa prima solicitare, Presedintia i-a raspuns doamnei Codreanu ca petitia sa a fost trimisa Camerei Deputatilor, catre Comisia pentru Buget, Finante si Banci, pentru analiza.
     Debitorul a solicitat bancii sale, respectiv Bancpost, incheierea contractului de credit.
     Dupa intalnirea pe care a avut-o, zilele trecute, cu angajatul Administratiei Prezidentiale, debitorul a revenit cu o scrisoare catre Klaus Iohannis.
     Printre altele, femeia a precizat: "Ca familie, vom sti ca ati citit aceste randuri cand vom vedea urgentandu-se macar legea cu darea in plata a casei pentru stingerea datoriei, in forma care sa ne permita sa rupem relatia cu Bancpost, fara sa aiba copiii de suferit si fara sa ni se opreasca din salarii. Sa ne asumam pierderea, dar sa uitam trecutul si sa privim spre viitor! (...) Sunt unul dintre romanii care, in 2008, au fost inselati de Bancpost cu un credit in CHF. Am luat 71.000 euro pentru un apartament care acum valoreaza cam 40.000 euro. Singura moneda la care «ma incadram» era CHF-ul, asadar am achizitionat acesti euro cu 115.000 franci. Rata lunara: 1.200 lei.
     Dupa ce am platit pana acum 45.000 franci, mai am 106.000 CHF in sold. Deci, in jur de 96.000 de euro!
     In acest moment, rata lunara este de 535,14 franci. Probabil va creste la 600, avand in vedere ca nu mai sunt client «bun-platnic», avand o intarziere de 28 zile.
     Am fost unul dintre clientii Bancpost bun-platnici. Nicio restanta pana in ianuarie 2015, cand rata de 600 franci sarea peste 2.700 lei! (...)
     Sa nu credeti ca ne era bine in anii 2010-2014 si stateam pasivi. Au fost ani in care, verbal, apoi chiar in scris, am solicitat bancii sa impartim povara, sa facem conversie (fara sa aducem alte garantii - cum ne conditionau), sa ne micsoreze dobanda. Am fost de doua ori cate cel putin sapte luni in concediu de crestere a copilului, cu venit micsorat sensibil, dar nu i-a interesat.
     In 2014, colaborarea cu firma pentru care prestam servicii tocmai se incheia pentru ca «am avut tupeul sa fac al doilea copil». Aceasta este o alta realitate pe care am infruntat-o personal, ca roman. (...)
     Din ianuarie 2015, Bancpost a facut doi pasi mici, in care am sperat. Din pacate, pe unul si l-a retras. Adica si-a retras reducerea oferita pentru ca ne-am chinuit sa fim cu ratele la zi. (...) Am solicitat sa vina sa ia casa, pentru ca nu mai putem continua colaborarea in felul acesta. (...) Va doresc sa nu treceti niciodata prin ce am trecut eu vineri. Mergeam la Presedintie - Probleme Cetatenesti, in audienta, asa cum mi s-a recomandat, dupa ce am solicitat reprezentarea celui mai inalt for in problema care tergiverseaza in Romania si de care familia mea se loveste grosolan in fiecare luna, fara sa fie protejata de nimeni: efectele creditarii in CHF. Mergeam plina de speranta!
     Am inteles ca dumneavoastra, Domnule Presedinte, nu va puteti vedea cu toti romanii. Am inteles ca nu va puteti vedea cu reprezentantii a 24.000 oameni, cat numara Grupul Clientilor cu Credinte in CHF. Am inteles ca memoriul adresat in numele GCCC a fost trimis spre solutionare si va multumim.
     Am inteles si respect increderea pe care dumneavoastra si multi alti sefi de cabinet o oferiti consilierilor care va reprezinta.
     Dar nu inteleg de ce consilierul dumneavoastra nu avea dosarul meu in fata, de ce am primit, la final, acest indemn-sfat: «Aduceti la cunostinta faptul ca nu veti mai putea plati darile la stat pentru ca aveti de platit un credit, ca sa nu ramaneti in strada». Este o perspectiva delicata ca in 2015 un roman inselat de bancheri sa fie indemnat de un reprezentant direct al Presedintiei sa solicite scutirea de taxe pentru a-si putea achita ratele. Poate fi o solutie. Dar, totodata, in lipsa de reactie si de explicatii, se poate interpreta ca incurajare a muncii «la negru». Atentie!"
     Aceasta femeie nu este nici pe departe singurul roman aflat la ananghie care a votat, cu un an in urma, pentru o "Romanie a lucrului bine facut".   


(193 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Presedintia sfatuieste debitorii sa solicite scutirea de taxe | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.