Sâmbătă, 18 Iunie 2005 - 09:53 AM Aleg.RO: Alianta insista sa scape de Nastase si Vacaroiu, dar se loveste, iarasi, de «tradarea» PC si UDMR

Publicat de: Claudia Cristofan

gardianul Alianta D.A. este incapatanata. Nu vrea in ruptul capului sa renunte la schimbarea celor doi presedinti ai Camerei Deputatilor si Senatului pe care ii simt ca doi ghimpi in coasta. Pana aici nu ar fi nimic neobisnuit, dorinta de a lucra cu propriii oameni si de a avea majoritate confortabila fiind mai mult decat fireasca si de inteles. Dar problema cea mai mare a PNL-PD este punerea in practica a propriilor dorinte. Primul demers oficial pentru schimbarea celor doi presedinti ai Camerelor Parlamentului a fost facut ieri si s-a soldat cu un esec, manifestat prin refuzul primit de la Comisia Juridica a Camerei Deputatilor. De altfel, rezultatul era previzibil din moment ce actiunea Aliantei a incalcat in mod evident regulamentul, care prevede ca un raport nu se poate inainta Biroului Permanent pentru a fi dezbatut direct in plen, in conditiile in care Biroul Permanent nu si-a dat aprobarea initiala pentru a elabora comisia acest raport. Dar asta nu i-a impiedicat pe reprezentantii PNL-PD sa incerce, sperand in sustinerea partidelor colege de Coalitie – PC, UDMR – cu ajutorul carora ar fi putut sa-si impuna vointa. Dar surpriza a fost de proportii. Supusa votului comisiei, propunerea Aliantei s-a izbit de nu-urile firesti ale PSD, dar si de voturile negative sau abtinerile UDMR si PC, partide care iarasi au preferat sa-si mentina pozitia oarecum neutra si confuza pe care o afiseaza in mod frecvent pe scena politicii romanesti.


D.A. a marjat pentru un «NU»

Dar oare cum s-ar fi putut astepta Alianta de la un vot favorabil din parte colegilor din PC si UDMR, din moment ce chiar propriii reprezentanti sunt de parere ca demersul de ieri, din Camera Deputatilor, a fost o incercare nefondata si gresita? Rugat sa comenteze acest subiect, vicepresedintele PD Radu Berceanu a afirmat: "Acum a existat dorinta de a face acest lucru, dar cei de la Camera, care se ocupa de asa ceva, nu au reusit sa faca actiunea corecta din punct de vedere procedural. Ar fi trebuit sa existe niste discutii preliminarii care sa asigure o sustinere majoritara. De aceea actiunea s-a transformat intr-un esec, pentru ca nu a fost bine pregatita". Dar, in conformitate cu ideologia formatiunii politice pe care o reprezinta, Berceanu a mai adaugat: "In conditiile de acum, dupa rezultatul de ieri, cred ca lucrurile mai pot fi reluate doar la toamna, asta daca nu va exista cumva o sesiune extraordinara, de care s-ar putea profita. Oricum, Alianta nu va renunta la ideea schimbarii presedintilor camerelor".


Cu sufletul in Rai...

Incercand sa dezlege misterul voturilor "impotriva" sau abtinerilor colegilor sai conservatori, acuzati in nenumarate randuri ca ar fi vesnic indecisi si duplicitari in activitatea politica, deputatul Stefan Glavan, presedinte al Comisiei de Politica Externa a Camerei Deputatilor, a explicat: "Noi ne-am mai exprimat in repetate randuri pozitia oficiala referitoare la aceasta dorinta a Aliantei de schimbare a celor doi presedinti ai Camerelor. Astfel, suntem in continuare de parere ca exista un regulament, care trebuie respectat. Dorinta de schimbare a celor doi presedinti de Camera poate fi sustinuta numai atunci cand este regulamentara. Deocamdata regulamentul prevede ca presedintii pot fi schimbati numai in cazuri extreme, in cazul unor greseli majore. Dar, acum nu e cazul. Pe de alta parte, demersul de ieri al Aliantei nu s-a incadrat in regulamentul de procedura. Un exemplu este faptul ca schimbarea presedintilor se face la sugestia grupului parlamentar care i-a propus, adica PSD. Ceea ce nu s-a intamplat. Daca ideea de a schimba presedintii Camerelor va reveni, cred ca Partidul Conservator va fi constant, va pastra aceeasi linie si va alege la fel".


Doleanta puterii este neconstitutionala

Raspunsul pe care l-a primit, ieri, Alianta chiar din partea presedintelui Comisiei de Regulament, deputatul social-democrat Ion Bivolaru, a fost unul destul de dur.

Acesta a precizat ca cererea reprezentantilor PNL si PD nu este regulamentara. In acord cu ideea colegului sau de partid, Bogdan Niculescu Duvaz, vicepresedinte al grupului PSD din Camera Deputatilor, pluseaza, spunand: "Orice fel de tentativa facuta de actuala putere de a schimba presedintii celor doua Camere este anticonstitutionala. Constitutia spune, fara echivoc, la articolul 61, paragraful 2, ca presedintii Camerei Deputatilor si Senatului sunt alesi pe toata durata mandatului". Mai mult decat atat, Duvaz le multumeste, voalat, celor care au votat alaturi de PSD: "De aici se intelege, clar, ca cei care au retineri in sustinerea acestui gest de inlocuire a presedintilor nu fac decat sa respecte Constitutia".


(632 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gardianul

· Alte știri de la Claudia Cristofan


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gardianul:

Alianta insista sa scape de Nastase si Vacaroiu, dar se loveste, iarasi, de «tradarea» PC si UDMR | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.