Miercuri, 06 Ianuarie 2016 - 05:55 AM Aleg.RO: „Savantii“ inchisorilor fac prozeliti. Carti cu pretentii academice scrise de criminalii si pedofilii de prin puscarii

Publicat de: ---

adevarul

Trendul cartilor scrise dupa gratii a fost deschis de Sorin Ovidiu Vintu . Inovativ in materie de fentat legea, Vintu si-a aratat abilitatile de artist si in spatele gratiilor. Dupa el au urmat o multime de „gulere albe“ care au scris carti in puscarie pentru a-si scurta pedeapsa primita pentru infractiunile comise. Fosti ministri, parlamentari, procurori, judecatori, avocati sau oameni de afaceri condamnati si-au descoperit in inchisoare vocatia de scriitori, desi multi dintre ei nu scrisesera pana atunci nici macar un rand.

Pretentiile academice nu sunt insa doar apanajul VIP-urilor din inchisoare. Nenumarati alti detinuti, condamnati pentru fapte care mai de care mai cumplite, precum crima sau pedofilie, s-au apucat de scris in inchisoare.

Aurel Enea, criminal odios si blogger

Condamnat pentru o crima odioasa, Aurel Enea, zis „Macelarul“, a scris cartea „Evolutie vs. Creatie“. Cele 30 de zile scazute din pedeapsa nu-l ajuta prea mult in economia celor 20 de ani pe care-i are de petrecut in spatele gratiilor. Cartea, care are si o editie in limba engleza (autorul are si cetatenie americana) a fost prezentata, inainte de a fi publicata, pe blogul lui Enea.

Volumul beneficiaza de o prefata scrisa de un conferentiar universitar si se vrea a fi o dezbatere, prezentand 33 de argumente in favoarea teoriei stiintifice a aparitiei vietii prin evolutie.

Aurel Enea a ajuns sa scrie in puscarie dupa ce, in 2007, a macelarit la propriu o adolescenta. Dupa ce a abuzat de tanara, Enea a ucis-o si, in incercarea de a sterge urmele, a transat cadavrul in bucati, pe care le-a asezat in saci de plastic. Potrivit anchetatorilor, barbatul obisnuia sa invite adolescente in apartamentul sau din Petrosani, impreuna cu care se uita la filme pornografice de un sadism infiorator.

Talhari si escroci, reprofilati dupa gratii

In mai 2015, Dan Andrei Hosu a fost condamnat pentru talharie, dupa ce, impreuna cu un complice, a intrat in filiala Bancii Transilvania din cartierul Manastur, din Cluj-Napoca, de unde a furat echivalentul in lei a aproape 70.000 de euro. Deosebit de violent, Hosu l-a lovit pe paznicul bancii cu un pistol, iar pe o casiera cu pumnii si picioarele.

Acum, probabil ca se caieste pentru ce a facut, din moment ce a scris aproape pe nerasuflate volumul „Iertarea in Hristos din perspectiva Noului Testament“. Mitica Vasile Dinca, zis „Miky al lui Vasiloi“,  este unul dintre liderii clanului Vasiloi, temut in lumea interlopa a Capitalei, care se ocupa cu taxe de protectie si trafic de persoane. Condamnat la 5 ani de inchisoare pentru tentativa de omor, Vasile Dinca a descoperit dupa gratii ca are si alte talente. El a scris cartea „Etnia rroma si problemele ei“.

La randul lui, Titi Sgircitu este un alt interlop notoriu care, odata ajuns dupa gratii, s-a apucat de scris. E greu de crezut ca volumul scris de el, „Fata nevazuta a detinutului“, are caracter stiintific, astfel incat sa-i aduca autorului o scurtare a pedepsei. Titi Sgircitu si-a umplut timpul si altfel. In inchisoare, el s-a reprofilat pe escrocherii. Cu ajutorul sotiei, Liliana Valentina Sgircitu, detinutul a initiat o retea de falsificare de retete medicale, care au fost decontate fraudulos.

Beizadeaua ucigasa

Este greu de uitat omorul comis de Andrei Andronie, fiul unui cunoscut bancher care in 2011, s-a urcat beat la volanul unui bolid de lux si a ucis doua persoane intr-un teribil accident de circulatie. In inchisoare, unde a ajuns pentru 7 ani, beizadeaua bancherului s-a apucat de scris. A semnat nu una, ci doua carti: „Globalizarea pietelor de capital“ si „Fluxurile comerciale internationale sub impactul noilor configuratii geo-politice“.

Un personaj aparte printre savantii puscariilor este britanicul Paul Richard Dorday. Profesor de filosofie, Dorday a fost condamnat in 2011 la 6 ani de inchisoare pentru molestarea a cel putin zece minori din Valea Jiului. Dupa gratii, pedofilul a scris cartea „Axa conducatoare: conducerea interioara. Transcendenta. Reabilitarea infractorului“.

Beneficiile „scriitorilor“

Inspiratia creatoare care i-a lovit pe condamnati are o explicatie cat se poate de practica: o carte scrisa valoreaza 30 de zile de scurtare a pedepsei. Prin urmare, cu cat numarul lucrarilor este mai mare, cu atat creste si perioada de detentie scazuta din pedeapsa data de judecatori.

Si mai important pentru detinutii-savanti este faptul ca scaderea pedepsei in acest mod ii ajuta sa ajunga mai usor la ispasirea a doua treimi din pedeapsa (sau o jumatate in cazul detinutilor peste 60 de ani), care aduce si mai aproape eliberarea conditionata.

Procurorul care a scris despre eliberarea conditionata

Fostul procuror Maximilian Balasescu de la Parchetul Buftea, celebru pentru anchetele sale, a scris in inchisoare in special despre eliberarea conditionata si reabilitare. „Liberarea Conditionata, conditii de acordare si efecte“, „Criminalitatea organizata sau pluralitatea constituita de infractori“, „Reabilitarea - cauza care inlatura consecinta condamnarii in reglementarea noului Cod Penal“ si „Liberarea conditionata reglementarea noului Cod Penal si a Legii 254/2013 privind executarea pedepselor“. Balasescu a fost condamnat definitiv, pe 17 iunie 2013, la cinci ani de inchisoare, in dosarul in care a fost acuzat de procurori ca a cerut mita 300.000 de euro pentru a da o solutie favorabila unor vrajitoare acuzate ca ar fi inselat-o pe Oana Zavoranu. In martie 2015, fostul procuror a fost eliberat din penitenciar, dupa ce si-a executat fractia de pedeapsa.

Nu este singurul caz de magistrat care a scris in timp ce executa pepdeapsa. Pe lista celor care au mai scris sunt Georgeta Ghita - fost procuror general adjunct al Romaniei, Stelian Guli - fost sef al Parchetului Urziceni, Marin Nita - Parchetul Oltenita, Tomita Neagu - fostul sef al Parchetului din Cornetu, Ioan Berghezan si Florin Nicusor Apostu – fosti sefi ai parchetului din Sibiu etc.

Coruptii cu pretentii academice

Ministerul Justitiei a publicat la inceptul acestei saptamani titlurile lucrarilor stiintifice elaborate si publicate de detinuti in perioada 2013 – 2015. Potrivit datelor transmise de Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP), 188 de detinuti au scris si publicat aproape 400 de carti in ultimii doi ani. Campionii scrisului din puscarie sunt condamnatii pentru fapte de coruptie. Cei mai harnici,  Dan Voiculescu si Dinel Staicu, au scris cate 10 carti pe diverse teme. In perioada la care datele de la ANP fac referire (2013 - 2015), fostul premier Adrian Nastase figureaza numai cu titlul „Cele doua Romanii“, dar el a mai scris anterior doua lucrari in penitenciar.

Pe lista scritorilor sunt fosti senatori (Catalin Voicu - 6 carti, Sorin Rosca –Stanescu - 3 carti), fosti deputati (Gigi Becali - 5 carti, Nicolae Vasilescu - 4 carti, Gheorghe Netoiu - 4 carti, Dan Pasat - 3 carti), fosti ministri (George Copos - 5 carti, Nagy Zsolt - 3 carti, Relu Fenechiu - 2 carti, Codrut Seres - o carte) sau fosti primari sau presedinti de Consiliu Judetean (Sorin Apostu - 5 carti, Antonie Solomon - 3 carti, Emilian Francu - 2 carti, Nicolae Mischie - o carte, Constantin Nicolescu - o carte).

Mai multi afaceristi au fost loviti si ei de inspiratie in penitenciar: Ioan Niculae, Dan Diaconescu, Stefan Radulescu, Corneliu Iacobov, Marius Locic, Toader Gaureanu, Marcel Pacuraru, Cornel Penescu etc. Printre scriitori mai sunt si alte nume celebre: nutritionistul Gheorghe Mencinicopschi, sindicalistul Marius Petcu, fostul colonel SRI Gheorghe Paltanea, Cristi Borcea, fratii Ioan si Victor Becali, Mihai Stoica sau Gica Popescu.

 


(660 )

 

Link-uri înrudite

· Adevarul
· Alte ºtiri din sursa
Adevãrul

· Alte ºtiri de la ---


Azi: Cea mai cititã ºtire din sursa Adevãrul:

„Savantii“ inchisorilor fac prozeliti. Carti cu pretentii academice scrise de criminalii si pedofilii de prin puscarii | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparþin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conþinutul acestora.