Vineri, 10 Martie 2017 - 05:50 AM Aleg.RO: Romania are de trei ori mai multi secretari de stat decat Franta

Publicat de: ---

Money.ro Dupa numirile facute in ultimele luni, Cabinetul Grindeanu numara 73 de secretari de stat, la care se adauga alti cateva zeci de la autoritatile din subordine . Garnitura este completata de subsecretari de stat, sefi de cabinet si consilieri, al caror numar este aproape imposibil de contorizat, in conditiile in care site-urile ministerele sunt deosebit de sarace in informatii. Spre comparatie, Franta, cu o populatie mai mult decat tripla, are de trei ori mai putini secretari de stat si un Executiv mai suplu cu 10 membri. Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 09.03.2017, 17:35 | Actualizat: 09.03.2017, 17:35

Avand in componenta 27 de membri plus premier, Cabinetul Grindeanu a pornit, din start, cu titulatura de „unul dintre cele mai stufoase Guverne”. Si, dupa cum arata lucrurile, titulatura se va mentine, pentru ca, aproape zilnic, randurile Executivului se ingroasa cu noi secretari de stat si noi consilieri. Au fost zile in care au aparut in Monitorul Oficial chiar si peste zece decizii de numire in aceeasi zi, scrie DIGI24

 

13 oameni la cabinetul lui Grindeanu

 

Intr-o singura luna - 8 februarie - 8 martie 2017 - cabinetul premierului Grindeanu a strans nu mai putin de 13 persoane, de la sefa de cabinet la consilieri de stat si consilieri.

 

Functia de director de cabinet i-a revenit Monicai Laura Ion, fost consilier parlamentar-sef birou in cadrul Directiei pentru informatizarea activitatii parlamentare, fost secretar general adjunct al Ministerului Comunicatiilor si fost membru in mai multe consilii de administratie si comisii (Romtelecom, Posta Romana, Romfilatelia si ICI Bucuresti).

 

Prim-ministrul are, la momentul acesta, sase consilieri de stat si sase consilieri. In prima categorie intra Marius Nica (fost ministru al Fondurilor Europene), Mihai Grigore, Alina Popa (purtator de cuvant), Vladimir Ionas (sociolog al unei case de sondaje apropiate PSD) si Laszlo Borbely.

 

Acesta din urma merita o mentiune aparte, deoarece fostul ministru UDMR a scapat de doua ori de urmarire penala, intr-o dosar deschis de DNA, doar prin votul colegilor din Camera Deputatilor. Borbely era suspectat de trafic de influenta pentru ca ar fi intervenit in favoarea unor firme (in schimb, acesta ar fi primit 50.000 de euro si i-au fost renovate un apartament si un imobil). Mai trebuie spus ca, in dosarul in care Borbely a fost scapat de colegi, consilierul sau personal, Szepessy Szabolcs, si doi oameni de afaceri au fost, in noiembrie 2016, condamnati definitiv la cate doi ani si jumatate de inchisoare.

 

In categoria consilierilor „simpli” intra Simona Gabriela Baltag, Raluca Mihaela Sandu, Florin Baranga, Gabriela Pintilie, Marius Lucian Margasiu si Iulian Constantin Anghelus. Majoritatea sunt tineri, unii au avut legaturi cu Ministerul Comunicatiilor in guvernarea Ponta, exceptie facand ultimul, care a fost membru al PNL timp de 18 ani.

 

Pe langa toti acesti consilieri, Grindeanu il are si pe secretarul general al PSD, Marian Neacsu, pe post de consilier onorific in domeniul relatiei cu Parlamentul. In februarie 2016, Neacsu a fost condamnat, definitiv, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, la sase luni de inchisoare cu suspendare pentru ca si-a angajat ilegal fiica la biroul parlamentar. Pentru activitatea de consiliere a prim-ministrului Grindeanu, fostul deputat nu va fi remunerat, se precizeaza in decizia semnata de seful Executivului.

 

73 de secretari de stat doar in ministere

 

La doar cateva ore de la depunerea juramantului la Palatul Cotroceni, premierul Grindeanu a semnat prima decizie de numire in functie a unui secretar de stat. Era vorba de Liviu Marian Pop, fost ministru pentru dialog social, care avea sa ocupe functia doar o luna si jumatate, dupa care a preluat un mandat de senator.

 

De atunci, din 5 ianuarie, premierul Grindeanu tot semneaza decizii de numiri in functie, asa ca exista in ministere nu mai putin de 73 de secretari de stat.

 

Cei mai multi secretari de stat ii gasim la ministerul mamut condus de Sevil Shhaideh, Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene: sapte. Dintre acestia, merita mentionati Catalin Stefan Rotea (fost sef de cabinet al ex-ministrului Darius Valcov) si Adrian-Ionut Gadea, fost deputat si fost presedinte al CJ Teleorman.

 

Si, daca Laszlo Borbely il poate consilia pe premier, un alt politician cu probleme penale si-a gasit post de secretar de stat la Ministerul Culturii: Madalin Voicu. Dosarul de coruptie in care acesta a fost trimis in judecata, alaturi de ex-deputatul Nicolae Paun si fostul sef al ANAF Gelu Diaconu, a fost restituit DNA de Inalta Curte de Casatie si Justitie pe 3 februarie 2017, adica la o saptamana dupa numirea lui Voicu ca secretar de stat.

 

Pentru liniste sociala, la Ministerul Consultarii Publice si Dialogului Social a fost cooptat secretar de stat unul dintre sindicalistii cu venituri anuale impresionante: Marius Sepi, prim-vicepresedinte al Federatiei Sanitas din Romania.

 

La cei 73 de secretari de stat din ministere se adauga alti cateva zeci de la conducerea autoritatilor, agentiilor, departamentelor si oficiilor din subordinea Guvernului. De la investire, Grindeanu a numit 27 de presedinti cu rang de secretar de stat, printre care si pe Cristiana Barbu, mama fostului deputat PSD Catalina Stefanescu. Deci, in total 100 de secretari de stat numiti in doar doua luni.

 

Toti acestia sunt secondati de unul, daca nu doi subsecretari de stat. Dintre acestia merita mentionata Ionica Sfetcu. Sfetcu a rezistat doar 24 de ore in functie, probabil cat i-a luat premierului sa afle din presa ca fostul inspector al Directiei Sanitar-Veterinare era trimis in judecata inca de acum doi ani, fiind acuzat de 19 infractiuni de luare de mita.

Cum se guverneaza in alte tari

 

Spre comparatie cu Executivul PSD-ALDE, Franta are un cabinet format din 17 ministri plus premierul Bernard Cazeneuve. Deci, din start cu zece portofolii ministeriale in minus. Apoi, francezii au doar 20 de secretari de stat, din care trei lucreaza direct cu prim-ministrul. Franta are o populatie de circa 66 milioane de locuitori.

 

La randul sau, Germania este guvernata de o echipa formata din cancelarul Angela Merkel, 15 ministi federali si patru ministri de stat.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-thumbnails', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });


(299 )

 

Link-uri înrudite

· Alte tiri din sursa
Money.ro

· Alte tiri de la ---


Azi: Cea mai citit tire din sursa Money.ro:

Romania are de trei ori mai multi secretari de stat decat Franta | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparin autorilor. Nu suntem responsabili pentru coninutul acestora.