Sâmbătă, 17 Septembrie 2005 - 08:22 AM Aleg.RO: Contractele Petrom si Bechtel se inchid la Cotroceni

Publicat de: Mihaela Balea

Averea Statul roman si-a jucat prost cartea in cazul privatizarii Petrom, iar compania americana Bechtel a fost „escrocata“ de fostul guvern PSD, sunt concluziile la care a ajuns actuala putere. Aflat in Statele Unite, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a apreciat drept „o greseala abandonarea de catre Romania a exploatarii resurselor petroliere ale subsolului“. Asta la numai cateva zile dupa ce seful statului a anuntat ca privatizarea celei mai mari companii petroliere autohtone se afla in analiza la Cotroceni.

In plus, in urma unei intalniri cu conducerea companiei Bechtel, Traian Basescu si-a nuantat pozitia privind constructia autostrazii Transilvania. Contractul nu va fi anulat, a anuntat presedintele, insa „va fi pus la punct“.

Contractele Petrom si Bechtel, incheiate in pripa de fosta putere PSD in 2003 si 2004, fac subiectul unor discutii si analize nu doar la Cotroceni, ci si la Palatul Victoria. Premierul Calin Popescu Tariceanu a recunoscut ieri, la Bucuresti, ca unele clauze din contractul de privatizare a Petrom nu sunt „extrem de favorabile“, lasand insa de inteles ca este greu sa mai schimbi ceva. Reprezentantilor Bechtel, seful Guvernului le-a cerut bunavointa si deschidere pentru intrarea in legalitate. Acuzele aduse de seful statului sunt respinse categoric de fostul premier Adrian Nastase si de ministrul Transporturilor din timpul guvernarii PSD, Miron Mitrea.

Analistii economici ii dau dreptate lui Traian Basescu, dar il avertizeaza ca, in privinta Petrom, orice demers este inutil. „Trebuie sa ne resemnam“ este de parere analistul economic Ilie Serbanescu, in timp ce Florin Petria considera ca rezilierea contractului cu Petrom este aproape imposibila din cauza costurilor economice, politice si de imagine pe care le-ar provoca o astfel de decizie. Oricum, Petrom si Bechtel raman arme redutabile ale actualei puteri in eventualitatea unor alegeri anticipate, chiar si in 2006.

„Eu apreciez ca este o greseala abandonarea de catre Romania a exploatarii resurselor petroliere ale subsolului tarii noastre. Tasnesc pana una-alta 6,5 milioane de tone“, a declarat pentru Mediafax la San Francisco, presedintele Traian Basescu. Intrebat insa ce vor face autoritatile romane, seful statului a raspuns: „Deocamdata suntem intr-un contract“. De aceeasi parere este si seful guvernului. Ieri, la Bucuresti, Calin Popescu Tariceanu a spus ca anumite clauze ale contractului de privatizare a SNP Petrom nu sunt „extrem de favorabile“, dar o eventuala modificare ar reduce increderea investitorilor straini in mediul de afaceri romanesc si ar permite OMV sa acuze statul de nerespectarea clauzelor. „In cazul in care punem sub semnul intrebarii anumite clauze din contractul de privatizare, aprobat prin lege, ne putem astepta la o reactie din partea societatii OMV, pentru nerespectarea clauzelor contractuale si atunci sigur ca trebuie sa fim foarte rezervati cand ne exprimam pe acest subiect“, a declarat Calin Popescu Tariceanu. Statul roman si-a jucat prost cartea privatizarii in cazul Petrom, cel putin din doua puncte de vedere: mecanismul de reglare a redeventei pe care o incaseaza de la companie in contul resurselor concesionate si in privinta mecanismului de privatizare. O companie ale carei produse se afla pe un trend ascendent consolidat, cum este cazul Petrom, nu trebuia privatizata prin majorare de capital. „Nu o vinzi unui investitor strategic, ci unor investitori de portofoliu, care au fiecare ceva de spus. Noi am vandut-o OMV-ului, care este organizat el insusi ca o companie cu investitori de portofoliu“, explica analistul economic Ilie Serbanescu. Acesta spune ca desi, de regula, nu are aceleasi opinii cu presedintele Basescu, acum este nevoit sa-i dea dreptate. „Da, are dreptate. Nimeni nu-si cedeaza cea mai mare bogatie - petrolul, pe nimic. Din pacate, acum dl. Basescu vorbeste degeaba. Trebuie doar sa ne resemnam, nu mai putem face nimic“.

Nu doar contractul cu Petrom se afla in vizorul autoritatilor, ci si cel privind constructia autostrazii Transilvania. Spre deosebire de Petrom, Basescu isi nuanteaza insa pozitia in privinta constructorului, compania americana Bechtel. La sfarsitul discutiei purtate cu conducerea Bechtel, Traian Basescu a anuntat ca executivul de la Bucuresti nu va anula contractul cu Bechtel, ci il va pune la punct. Potrivit Mediafax, Basescu a apreciat ca fosta guvernare a „escrocat“ compania americana deoarece anexele tehnico-economice ale contractului nu au fost adoptate de guvern. „Au trecut hotararea de guvern, dar nu si anexele cu indicii tehnico-economici- care inseamna costuri, conditii tehnice- care nu au fost niciodata trecute prin guvern“, a declarat seful statului. Traian Basescu a declarat ca „fostul guvern s-a pretat in a-si escroca pur si simplu partenerii“.

PSD nu-si reproseaza nimic

Miron Mitrea, fostul ministru al Transporturilor sustine ca „Basescu a fost prost informat“ de catre propriii consilieri, intrucat exista baza legala pentru a se face in continuare plati catre aceasta companie, dar nu si cele 300 de milioane de dolari alocate acestui proiect, care au fost intre timp repartizate catre alte ministere de catre noua putere. „Pot sa-i dau o veste foarte buna domnului presedinte, seful Guvernului nostru: are baza legala, pe aceasta baza legala a facut in acest an plati si poate sa faca in continuare. Dar are o singura mica problema, nu are bani“, a mai spus Mitrea. Fostul premier Adrian Nastase nu are ce sa-si reproseze in cazul privatizarii Petrom. Liderul PSD considera dimpotriva ca semnarea respectivei intelegeri a fost benefica pentru Romania, asigurand participarea Petrom pe piata internationala ca o forta regionala. „Daca dorim sa avem si peste 10-30 de ani o anumita structura nationala in ceea ce priveste producerea si exploatarea petrolului, trebuia sa facem ceva. Petrom la un moment dat, nu se mai putea autosustine“, s-a justificat Nastase. La randul sau, liderul PSD Mircea Geoana crede ca demersul lui Basescu are un substrat electoral, incercand sa afecteze imaginea partidului pe care il conduce in contextul cresterii pretului petrolului la nivel mondial. „De altfel, presedintele a facut in campania electorala o practica din a acuza indirect o serie de companii occidentale“, a aratat Geoana. Mihaela Balea


(666 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Averea

· Alte știri de la Mihaela Balea


Azi: Cea mai citită știre din sursa Averea:

Contractele Petrom si Bechtel se inchid la Cotroceni | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.