Sâmbătă, 17 Septembrie 2005 - 08:22 AM Aleg.RO: Geoana i-a scos la conferinta pe Nastase si Mitrea

Publicat de: Marius Vulpe

Averea Mircea Geoana a aparut ieri in public, secondat de Adrian Nastase si Miron Mitrea, pentru a relansa apelul PSD pentru votul uninominal. Gestul triadei PSD a intervenit dupa disputa iscata de opozitia lui Antonie Iorgovan si a altor reprezentanti PSD fata de initiativa lui Geoana, parte a asa-numitului proiect „revolutia binelui“. Aparitia celor trei poate fi interpretata si ca o solicitare din partea lui Geoana de solidarizare in sensul recunoasterii autoritatii sale in partid.






Miron Mitrea se gandeste: sau cu Geoana, sau cu Nastase, sau mai bine cu Iliescu?



In incercarea de a promova ideea votului uninominal pe care au ignorat-o cat au fost la putere, cei trei social-democrati nu au ezitat sa-si faca autocritica, recunoscand ca un eventual succes al tezei le-ar putea aduce cota de credibilitate pierduta in ochii alegatorilor.

Admitand ca partidul a pierdut „destul de mult“ in campania electorala din cauza acuzatiilor de coruptie cu care s-a confruntat, presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase, a apreciat ca introducerea votului uninominal ar putea aduce schimbarea de perceptie dorita, printr-o competitie corecta intre candidati, in care cetatenii sunt arbitri. „Castigul nostru ar fi extraordinar, pentru ca am distruge o legenda“, a aratat Nastase.

Si in privinta unui parlament unicameral, Adrian Nastase vede PSD ca fiind castigator, prin reprezentanti eficienti intr-o institutie solida, „care sa-l cheme pe presedinte si sa-i puna intrebari“. Cei trei lideri PSD considera ca votul uninominal ar duce la responsabilizarea clasei politice, dar si la reducerea fenomenului coruptiei. „PSD propune intoarcerea politicienilor la nevoile tarii si ale cetatenilor, prin doua instrumente fundamentale: votul uninominal si simplificarea institutionala, la care Parlamentul unicameral este o tema de dezbatere“, se arata in scrisoarea-apel, care pledeaza, printre altele, pentru reforma clasei politice prin reforma institutiilor si a sistemului de vot, „respectul fata de lege si apararea democratiei si a institutiilor statului de drept“.

Potrivit insa unor surse din cadrul partidului, noua miscare nu reprezinta mai mult decat o strategie de imagine, majoritatea parlamentarilor PSD nedorind sa vada transpusa in realitate o asemenea idee ce ar lasa pe multi pe dinafara Palatului Parlamentului. Cum aceeasi stare de spirit se regaseste si printre parlamentarii Puterii, conducerea PSD spera ca eventuala opozitie a acestora sa le faca jocurile de imagine: o coalitie reticenta la reforma politica versus un PSD aparent dornic de schimbare. De altfel, sustinerea votului uninominal, cu circumscriptii electorale pentru senatori si deputati, vine in contradictie flagranta cu teza unicameralismului, in care cele doua categorii de parlamentri nu si-ar mai regasi locul.

Acest lucru nu-i impiedica pe social-democrati sa se declare gata sa mearga „cu sinceritatea pana la capat“, in timp ce liderii lor cauta sa profite de noua fisura aparuta in relatia Guvern-Presedintie.

Tariceanu a pus in premiera in discutie rolul presedintiei atat in relatia cu Executivul, cat si cu factorul legislativ. Sprijinit de propriul partid, incurajat de nemultumirile conservatorilor nebagati in seama de Basescu, dar si de tacerea UDMR-ului, Tariceanu a evocat traditia europeana a republicii parlamentare ca o alternativa la regimul semiprezidential, la originea paralelismul presedinte-premier, cu efecte negative asupra functionalitatii institutiilor.

Cu toate ca Tariceanu s-a pronuntat impotriva parlamentului unicameral, impartasit de presedintele Basescu, celor de la PSD le surade mai mult scenariul transformarii acestuia intr-un presedinte decorativ.

„PSD si-a castigat un aliat neasteptat, dar persista suspiciunea ca presedintele Traian Basescu este animat de alte interese decat reforma reala a clasei politice“ , a declarat Geoana. „Si Traian Basescu a vorbit despre un Parlament unicameral, dar el doreste de fapt un Parlament fara nici o Camera“, a preluat stafeta Nastase, parafrazandu-l pe mult hulitul Iorgovan.

In viziunea acestuia, „Parlamentul ar trebui sa primeasca atributii sporite“, in cazul in care presedintele si premierul ar avea competente suplimentare. „ Tentativele de derapaj dictatorial si totalitar sunt inca puternice in Romania, mai ales la nivelul actualului presedinte“, a spus Nastase. De altfel, liderul PSD prognozeaza pentru Romania un viitor de republica parlamentara, dar nu exclude nici sistemul american in care presedintele tarii este si primul-ministru.

Nastase, insa, a fost primul politician care a cerut, pe cand era premier, ca presedintele tarii sa fie ales de Parlament, nu prin vot direct, si sa aiba puteri sporite.

PSD nu mai vrea autobuze electorale

In incercarea lor de sustine necesitatea votului uninominal, liderii PSD au folosit ca argument, intre avantajele asigurate de acesta, disparitia unei practici pe care au folosit-o la alegerile trecute - plimbarea votantilor cu autobuzele de la o sectie de votare la alta. Luat de valul expunerii, secretarul general al PSD, Miron Mitrea, a remarcat, printre altele, ca acest sistem ar reduce considerabil coruptia in Romania si ar evita fraudele electorale de tip „migratia cu autobuzul“. „Votul uninominal va fi, probabil, lovitura de berbece care va determina reformarea clasei politice romanesti. Mi-e rusine ca fac parte dintr-o clasa politica discreditata in proportie de aproximativ 80%“, a afirmat la randul sau, Geoana.


(583 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Averea

· Alte știri de la Marius Vulpe


Azi: Cea mai citită știre din sursa Averea:

Geoana i-a scos la conferinta pe Nastase si Mitrea | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.