Advertising.

$editThis$
Guvernul a stabilit cine aduna voturile
01-12-2004, Bogdana PAUN - Ziua
Afisari: $hitCount$

Desi legea preciza ca Autoritatea Electorala Permanenta va organiza licitatie pentru alegerea softului, aceasta n-a mai avut loc pentru ca AEP nu functioneaza


Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) este cea care ar fi trebuit sa organizeze, cu zece zile inainte de data alegerilor, licitatii pentru alegerea softului de numarare a voturilor. Legea 373/2004 prevede la articolul 29 alin (1) ca AEP "organizeaza licitatii in vederea selectionarii programelor de calculator care urmeaza a fi utilizate de Biroul electoral Central pentru centralizarea rezultatelor votarii". Mai mult, tot AEP "sprijina constituirea bazei materiale specifice sistemului informational la nivel national, necesar stabilirii rezultatelor alegerilor".

HG 1610

Acest lucru nu s-a intamplat,deoarece institutia, desi are presedinte, vicepresedinti si cativa directori de departamente, nu functioneaza inca. Asa ca licitatia nu a mai avut loc, iar decizia de stabilire a programelor de calculator folosite in alegeri a fost luata de Guvern, prin Hotararea de Guvern nr. 1610 privind stabilirea unor masuri pentru organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Camera Deputatilor, Senat si Presedintele Romaniei in anul 2004. Astfel, la articolul 5 se arata ca "Institutul National de Statistica (INS) asigura numarul de statisticieni, informaticieni si de personal auxiliar, dotarea necesara cu echipamente si tehnica de calcul si programele de prelucrare a datelor pentru efectuarea operatiunilor tehnice privind centralizarea voturilor si stabilirea rezultatelor alegerilor".

Vicepresedintele AEP garanteaza ca e imposibil

La penultima sedinta a Biroului Electoral Central (BEC) s-a cerut AEP certificarea programului de calculator care s-a folosit in aceste alegeri. Dupa cum ne-a precizat Radu Alexandru, vicepresedinte al AEP, institutia pe care o reprezinta nu a organizat, conform legii, licitatie pentru programul de calculator. Licitatia ar fi trebuit sa aiba loc in 18 octombrie. "Dupa stiinta mea nu s-a intamplat o astfel de actiune", preciza in 26 octombrie Radu Alexandru, cand a fost intrebat de mass-media daca s-a tinut licitatia. "Din 1996 se foloseste acest soft al INS, a ajuns in posesia partidelor care au vrut acest lucru ca sa poata lucra in paralel cu el. In urma cu doua-trei zile reprezentantii PNL si PD din BEC au spus ca programul care va fi folosit de Institutul National de Statistica este cel pe care-l stiu si ei, ca este in regula si ca a fost verificat", mentiona atunci Radu Alexandru. Intrebat daca este posibil ca softul respectiv sa fie "afectat" de un program la care 1+1 sa fie egal cu cinci, vicepresedintele AEP, a raspuns: "Va garantez ca nu este posibil sa se intample acest lucru".


Bogdana PAUN
Ziua

Ultimele stiri parlamentare